Pohvalne kritike

15:58 29. 09. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Na 48. Toronto film festivalu, u sekciji “Midnight madness” koja je posvećena autorskim filmovima sa elementima horora, premijerno je prikazan novi film reditelja Mladena Đorđevića “Radnička klasa ide u pakao”

Posle pozitivnih reakcija publike neposredno nakon premijere, film je dobio odlične kritike stručne javnosti.

“Đorđevićevo najnovije socio-političko ostvarenje je duhovita mešavina žanrova. Film je masterklas na temu eskalacije. U isto  vreme film je zabavan, populistički i umetnički, a pomalo koketira sa trešom. Đorđević ima  vrhunsku veštinu za pronalaženje  zanimljivih lica. To se odnosi ne samo na Tamaru Krcunović, koja sa dubokom izražajnošću igra Cecu, već i na celokupnu glumačku ekipu koja tumači niz drugih likova”, navodi se u recenziji Kurta Halfarda.

Reditelj Mladen Đorđević nudi još jednu dijaboličnu viziju propalog srpskog društva. On nastavlja sa svojom divljom imaginacijom, beskompromisnim, transgresivnim i duboko mračnim pristupom.”

Đorđevićev mračni smisao za humor je srce filma. Scenario ističe apsurdnost kapitalizma, zamenjujući ga obožavanjem đavola.”

Upravo sa ovakvim tumačenjem složio se i reditelja filma Mladen Đorđević kada je podelio svoje utiske nakon premijere filma: “Veoma sam zadovoljan reakcijama publike.

Kako film predstavlja socio-politički horor sa elementima crnog humora, ono što mi je posebno zapalo za oko jeste da se publika prilično smejala i to na pravim mestima. Iznenadilo me to da je njihov crni humor veoma sličan našem.”

Pozitivne ocene dobila je celokupna filmska ekipa

Festival u Torontu jedan je od najznačajnijih svetskih festivala poput filmske smotre u Kanu, Veneciji, Berlinu i Sandens festivala, a film Mladena Đorđevića je prvi film sa Balkana koji je prikazan u sekciji “Midnight madness”.

Osim reditelja Mladena Đorđevića, autorsku ekipu čine direktor fotografije Dušan Grubin, montažer Lazar Predojev, kompozitor Kalin Nikolov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Jelena Đorđević, maskekar Evi Zafir i snimatelji zvuka Momčil Božkov i Nenad Šćiban, a producenti su Milan Stojanović (Sense Production), Mladen Đorđević (Banda), Martička Božilova (Agitprop), Maria Drandaki (Homemade Films), Ivan Marinović (Adriatic Western), Ankica Jurić Tilić (Kinorama), Anamaria Antoci (Tangaj Production) i Ivica Vidanović i Nevena Savić (Cinnamon Film).

Domaća publika film će moći da pogleda u prvoj polovini sledeće godine u bioskopima. (kraj) dep/dj

Share: