U krugu negacije

21:50 04. 10. 2023. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - U "Krugu negacije" su jasno vidljivi stavovi narodnih poslanika tokom 25 godina od zaključenja Dejtonskog sporazuma, a Srbija je u tom periodu promenila devet skupštinskih saziva i samo pojedini poslanici su pokušavali da ukažu na važnost suočavanja sa prošlošću, rečeno je danas na promociji knjige "U krugu negacije", autorke Sofije Mandić.

Govoreći o skupštinskim diskusijama o priznavanja genocida u Srebrenici i jasnog suočavanja sa ratnom prošlošću, Mandić je istakla da je najjasniju politiku u tom pogledu imala Vlada Zorana Đinđića i da je samo on to stavio na listu prioriteta Vlade.

"Đinđić je tada koristuo nemačku reč koja bukvalno prevedena znači savladavanje prošlosti, ali on je ubijen nakon samo dve godine mandata, a izvršioci tog ubistva su se aktivno i javno protivili politici hapšenja, a naročito izručenja optuženih ratnih zločinaca. Zato je Đinđićevo ubistvo otupelo oštricu vlasti koja je smenila Slobodana Miloševića, bar kada je reč o odgovornosti za zločine", rekla je Mandić. (kraj) is/sv/bdr

Share: