Izložba o Miliću od Mačve

19:54 05. 10. 2023. FoNet | Davor Lukač

BUDIMPEŠTA - Ministarka kulture Maja Gojković otvorila je danas u ambasadi Srbije u Mađarskoj izložbu „Povratak Milića od Mačve“ i poručila da dve kulture spaja mnogo toga, a da je Milić Stanković doprineo da Budimpešta i Mađarska budu još snažnije prepoznate kao izuzetno važne odrednice u istoriji srpskog naroda i kulture, saopšteno je iz tog ministarstva .

Danas smo na jednom mestu spojili dve značajne vertikale srpske kulture i duhovnosti – velikog srpskog umetnika Milića Stankovića i Srpsku pravoslavnu crkvu, inicijatora i organizatora manifestacije koja promoviše i afirmiše našu kulturu, tradiciju i nauku u prijateljskoj Mađarskoj, rekla je Gojković.

Ukazujući da je Milić od Mačve bio slikar nesvakidašnje mašte, čija autentičnost decenijama unazad nikoga ne ostavlja ravnodušnim, Gojković je navela i da je njegovo stvaralaštvo prepuno magijskih elemenata i prizora, najvećim delom je inspiraciju nalazilo u srpskoj istoriji, na koju smo kao narod izuzetno ponosni, baš kao što je to bio i veliki slikar. (kraj) is/dal/mk

Share: