Izloženo Smedovačko zvono

19:53 13. 10. 2023. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Reparirano seosko zvono iz Smedovca kod Negotina večeras je prikazano beogradskoj javnosti u Narodnom muzeju.

Reč je o zvonu starom 151 godinu, koje je knez Milan Obrenović poklonio meštanima.

Ono će posle više od dve decenije ponovo biti u funkciji obaveštavanja meštana o važnim događajima.

Projekat "EU za turizam i kulturno nasleđe", finansiran sredstvima EU i nemačke vlade, vredan 38.000 evra, a predviđa rekonstrukciju zvonika i restauraciju zvona iz 1872. godine.

Smedovačko zvono će biti izloženo u Narodnom muzeju u Beogradu, pre povratka u Smedovac.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković rekla je na svečanom otvaranju izložbe da je to malo zvono više od 150 godina visilo na granici Srbije i obaveštavalo meštane.

Ambasadorka Nemačke Anke Konrad kazala je da je smedovačko zvono simbol mira i jedinstva.

"Zvona su pozivala ljude kako u vremenima radosti, tako i u vremenima tuge. Njihov zvuk povezuje ljude bez obzira na jezik i kulturu", istakla je Konrad.

Kako je ukazala, živimo u vremenu koje obeležavaju sukobi, pa je smedovačko zvono tu da "nas opominje da bi zvuk mira trebalo da bude glasnije od zvuka rata".

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Martin Klauke naglasio je da je Srbija veoma bogata kulturnim dobrima i istakao da EU blisko sarađuje sa Srbijom u očuvanju njenih kulturnih dobara.

Prema njegovim rečima, kultura ne živi samo u velikim kulturnim spomenicima, već i u malim stvarima.

Pomoćnik ministra turizma i omladine Nemanja Radović rekao je da je projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam" veliki zamajac u razvoju celog negotinskog kraja.

Savetnica u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture Estela Radonjić Živković napomenula je da se nada da će obnova smedovačkog zvona simbolisati obnovu sela i vinogradarstva u njemu.

"Podizanje ovakvih zvona krajem 19. veka Srbija je slala poruku o formiranju nove države i njenom oslobođenju", ukazala je.

Naglasila je da je to bio zvuk slobode, slobodne Srbije koja živi. (kraj) is/kt

Share: