Izložba Evergrin

17:50 14. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - U Kulturnom centru Srbije „Ivo Andrić” u Pekingu 4. novembra u 16h biće otvorena izložba „Evergreenˮ koja predstavlja svojevrsnu sintezu umetničke otpornosti i inovacije.

Izložba „Evergreen” pruža publici u Pekingu jedinstven uvid u rad članova Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Izbor predstavlja jednu od mogućih sinteza umetničkih radova mnoštva istaknutih umetnika i umetnica iz Srbije. Ova izložba, čija je kustoskinja Maja Ćirić, a na inicijativu članova Upravnog odbora ULUS-a Milice Ružičić i Vladana Jeremića, ima za cilj da publici u Narodnoj Republici Kini, jednoj od najmnogoljudnijih zemalja na svetu, predstavi bogat i raznovrstan svet savremene umetnosti iz Srbije.

Umetnice i umetnici – Sanja Anđelković, Vladimir Bjeličić, Lana Vasiljević, Ana Vujović, Nenad Gajić, Vladimir Milanović, Zoran Naskovski, Bojan Radojičić i Ivana Smiljanić – odabrani su jer su dobitnici nagrada ULUS-a. 

Izložba „Evergreenˮ služi kao metafora za vitalnost ULUS-a, predstavljajući njegovu sposobnost da se prilagodi promenljivim okolnostima dok istovremeno čuva svoju suštinu.

Izložba takođe osvetljava dinamično vođstvo nove uprave ULUS-a, koja promoviše inkluzivnost i obezbeđuje prostor za savremene umetničke izraze i inovaciju izvan nasleđenih i naučenih istorijskih korelacija. 

Izložba će biti otvorena od 4. do 30. novembra 2023. godine u Kulturnom centru Srbije „Ivo Andrić” u Pekingu. Realizaciju projekta je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Share: