Plesno "Zidanje Skadra"

13:20 18. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Predstava „Zidanje Skadra“, prema konceptu i u koreografiji Miloša Isailovića, koji narodnu epsku pesmu „Zidanje Skadra na Bojani“ vidi kao najlepši ljubavni ep, imaće beogradsku premijeru 19. oktobra u Bitef teatru.

„Najveći sukob u 'Zidanju Skadra', iako se u pesmi nikad direktno ne aktualizuje, jeste onaj između Vile i mlade Gojkovice. To je sukob epskih proporcija između pozicije koja zahteva sve i pozicije koja daje sve, svemoćnog boga i žrtvovanog sina, beskrajnih nebesa i podatne, plodne zemlje koja se bezuslovno i iznova - žrtvuje. Težina ovog plesnog dela oslikava se odnosima poverenja, ljubavi, nade i stradanja zbog istih“, navedeno je u programu nove predstave.

Muziku za predstavu komponovala je Irena Popović Dragović, dramaturg je Bojan Đorđev, scenografiju potpisuju Andreja Rondović i Jovana Višnjić, a kostime Selena Orb. Izvođači su: Tamara Pjević, Jakša Filipovac, Ivana-Savić Jaćić, Milica Jević-Drndarević, Branko Mitrović, Staša Ivanović, Dejan Bošković i Katarina Anić.

Predstavom „Zidanje Skadra“ počinje redovni repertoar Bitef teatra u ovoj sezoni. Prva repriza je 21. oktobra. (kraj) dep/mk

Share: