Vežbe prolaznosti Olivere Parlić

17:22 31. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Umetnica Olivera Parlić Karajanković, prepoznatljiva po radovima u proširenom polju skulpture, predstavlja se od 3. novembra u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) izložbom “Vežbe prolaznosti” sa novim radovima koji su rezultat njenog promišljanja teme izdržljivosti.

Reč je o autorkinim razmišljanjima na temu izdržljivosti kao merne jedinice otpora (ne)živog sveta intenzitetu vremena i okolnostima, opatvorenih u forme čiji gradivni elementi i strukture, u konfiguraciji odnosa mekoće i čvrstine, postojanosti i poroznosti, posmatraču otvaraju intrigirajuće vizuelne situacije konstituisane međusobnim uticajima zakonitosti prirodnih sila i društvenih inskripcija.

Otvrdnute i patinirane mrtve prirode, okoštali amblemi i uveli versko-obredni predmeti, krti ekstremiteti gigantizovanih oblika, disfunkcionalne barijere i zamaskirane svrhe, umetnica, zapravo, postavlja kao zbirnu metaforu o nestalnosti, efemernosti i privremenosti pojavnog, o neizbežnoj prolaznosti i potrošnosti svega, od materije do značenja, saopštio je MSUB povodom izložbe, a prenosi portal Seecult.

Izložba u Salonu MSUB biće otvorena do 5. februara 2024. (kraj) dep/mk

Share: