Bremen "Grad književnosti"

23:00 31. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Bremen je od Uneska, Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, dobio titulu "Grad književnosti". Hanzeatski nemački grad sada je u međunarodnoj mreži Kreativnih gradova (Creative Cities), saopštile su lokalne vlasti u utorak.

Bremen je ostavio utisak, pored ostalog, Gradskom kućom muzikanata i književnosti koja treba da se otvori 2025. Doprineli su i Centar za umetničke publikacije, kao i Bremenska nagrada za književnost i mnogobrojne knjižare.

Program Kreativni gradovi povezuje vodeće centre širom sveta u oblastima filma, muzike, dizajna, gastronomije, medijske umetnosti, zanata i književnosti.

"Siguran sam da će od dobijanja ove titule imati koristi ne samo književna, već čitava kulturna scena u Bremenu", rekao je gradonačelnik i senator za kulturu Bremena Andreas Bovenšulte.

Bremen je sedmi nemački grad koji je od Uneska dobio priznanje za kreativnost.

U društvu je Berlina koji je "Grad dizajna", Hanovera i Manhajma koji su dobili titulu "Grad muzike", Hajdelberga, koji je takođe "Grad književnosti", Karlsruea - "Grada medijske umetnosti" i Potsdama - "Grada filma".

Uneskov program Kreativni gradovi osnovan je 2004. (kraj) dep/mk

Share: