Svet ima simpatije za borce

21:54 02. 11. 2023. FoNet | reditelj goran dević

BEOGRAD - U svetu u kojem živimo postoji velika simpatija za svakoga ko se bori na bilo koji način, rekao je reditelj dokumentarno-igranog filma "Što da se radi?" Goran Dević govoreći na susretu sa publikom u okviru festivala "Slobodna zona", javlja danas SEEcult.

"Ljudima koji su aktivni i koji se bore ne treba tražiti dlaku u jajetu. Ne moraju imati intelektualne karakteristike Slavoja Žižeka i moral Svetog Avgustina, pa da tek onda smeju da se bore", kazao je Dević.

On je dokumentarni deo filma snimao od 2012. do 2021. godine.

Producent filma Hrvoje Osvadić ocenio je da su "radnici su pobrkali pojmove".

"Oni znaju šta traže, ali ne mogu verovati da je to nešto protiv čega su se ranije borili, a sada bi da to ponovo uvedu", naglasio je Osvadić dodajući da je to socijalizam, a da su oni za demokratiju, koja ih je izdala.

Glavni lik Željko je predsednik sindikata u fabrici vagona "Gredelj" i bori se protiv odluke vlade da tu fabriku odvede u stečaj i bankrot.

Usled pritisaka, njegov zamenik Mladen izvršava samoubistvo, što u Željku budi jak osećaj krivice s kojim mora da se nosi dok i dalje zastupa prava i interese radnika. (kraj) mjj/kt

Share: