Nebeski Milić u Domu Grujića

20:14 09. 11. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Izložba slika Milića Stankovića (Milića od Mačve) "Nebeski Milić" otvorena je danas u Domu Jevrema Grujića povodom 90 godina od rođenja slikara.

Posetioci će na izložbi moći da vide više od 60 slika Milića od Mačve, kao i brojne lične predmete, fotografije, crteže i umetničke instalacije.

Kako se navodi u saopštenju Doma Jevrema Grujuća, neka od dela nikada nisu prikazana u javnosti, a među prikazanim delima biće i "Ponovljena prošlost" i "Posveta prahu Leonida Šejke".

Ministarka kulture Maja Gojković otvorila je izložbu i istakla da je Milić od Mačve bio slikar autentičnog izraza, jedinstven i po tome što je, ma gde da je stvarao i izlagao, svoju otadžbinu i Mačvu uvek nosio u srcu.

Ona je naglasila da će publika imati priliku da sagleda prvih 30 godina stvaralaštva umetnika, koji je jedan od simbola srpskog slikarstva 20. veka.

"Duboko upijajući svet oko sebe, stvarao je remek-dela kojima je već za života stekao svetsku slavu i poštovanje. Bio je slikar nesvakidašnje mašte, koji je inspiraciju najvećim delom nalazio u srpskoj istoriji, na koju je, kao i čitav naš narod, bio izuzetno ponosan", rekla je Gojković.

Izložba se organizuje u saradnji sa porodicom Milića od Mačve i privatnim kolekcionarima, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a trajaće do marta naredne godine. (kraj) is/and/mk

Share: