Izložba Neprozirnost prozirnog

21:38 09. 11. 2023. FoNet | desk

BEOGRAD - U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu otvorena je izložba “Neprozirnost prozirnog – Gordana Kaljalović Odanović” u okviru ciklusa “Umetnost i ličnost – skulptorke iz kolekcije MSUB” autora dr Rajke Bošković.

"Izložba koju danas otvaramo, Neprozirnost prozirnog umetnice Gordane Kaljalović Odanović, kustoskinje Rajke Bošković, predstavlja raznovrstan umetnički opus jedne od vajarki čija je umetnost obeležila poslednje decenije 20. i prve ovog veka kod nas. Na izložbi se prikazuje 45 skulptura, skulptorskih i prostornih instalacija, videa i dela konceptualne umetnosti”, objasnila je Marijana Kolarić, direktorka MSU.

“Ciklus Umetnost i ličnost" posvećen je vajarkama iz kolekcije MSU sa ciljem da podstakne razmišljanje o umetničkim putanjama žena vajara kao i o brojnim preprekama i predrasudama sa kojima su se umetnice susretale na putu svoje afirmacije, dodala je Kolarić.

Gordana Kaljalović Odanović istakla je da se njena orijentacija bazira na bergsonovskom principu promene. "Kada sam u svom radu dolazila do kraja jednog ciklusa ili rada, osećala sam opet neverovatnu snagu i mogućnost koju početak obećava“.

Izložba je otvorena do 5. februara 2024. (kraj) dep/mk

Share: