"Blanco" Stefana de Luiđija

15:48 15. 11. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Italijanski fotograf Stefano De Luigi, četvorostruki dobitnik World Press Photo priznanja i član agencije VII, gost je ovogodišnjeg Festivala fotografije Vizualizator.

Kroz provokativne projekte, Stefano koristi fotografiju kao instrument za istraživanje različitih oblika vizuelne manipulacije, podstičući javnost na formiranje kritičkog i nezavisanog pogleda na svet.
 
Projektom o slepilu Blanco 2003-10, Stefano De Luigi istražuje metaforu neviđenja. Perspektivi umetnika koji rade sa slikama suprotstavlja živote slepih i ideju da oni koji ne mogu vide, zapravo mogu mnogo više i bolje da percipiraju od onih sa normalnim vidom koji su nesposobni da zaista „vide“.
 
Svojim fotografijama De Luigi preispituje tradicionalni koncept vida kao jedinog načina opažanja i razumevanja sveta. On sugeriše da nedostatak fizičkog vida ne znači nužno nemogućnost dubokog razumevanja stvarnosti. Naprotiv, tvrdi da oni bez vida mogu razviti oštrije, intenzivnije i dublje viđenje okoline putem drugih čula i načina percepcije.
 
Projektom Blanco Stefano de Luigi poziva na redefinisanje „viđenja“ ne samo kao fizičkog čina gledanja očima, već kao šireg koncepta koji obuhvata duboko razumevanje i percepciju stvarnosti. Fotografije nastale u okviru ovog serijala prikazuju problem slepila na izazovan i duboko emotivan način. 
 
Publika u Beogradu biće u prilici da pogleda radove koji autentično prikazuju osetljivu temu slepila. Stefano de Luigi svedenim stilom suočava posmatrača sa odsustvom vida, ne zapadajući u sentimentalnost i bez estetske eksploatacije patnje. Na taj način, autor posebno ističe paradoksalnost vizuelnog predstavljanja kroz perspektivu onih kojima je pogled uskraćen.
 
Otvaranje izložbe Blanco Stefana de Luigija je u četvrtak, 16. novembra u Muzeju primenjene umetnosti u 19 časova. Otvaranju prethodi radionica italijanskog fotografa, koja se održava od 17 časova.
 
Da li veruješ svojim očima? slogan je ovogodišnjeg Festivala fotografije Vizualizator. Centralna tema festivala je uticaj veštačke inteligencije na fotografiju i medije. U periodu od 15. novembra do 7. decembra biće priređeno ukupno 12 izložbi na više lokacija u Beogradu, kao i brojne konferencije, tribine i predavanja. (kraj) dep/dj
Share: