Vizantrop u Beogradu

14:40 21. 11. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Peti festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop” biće održan od 23 do 26. novembra u Beogradu uz učešće autora etnografskih dokumetarnih filmova iz celog sveta. 

Na festivalu će biti prikazana najjnovija ostvarenja svetske i domaće produkcije koja se bave najaktuelnijim pitajima, od ugrožavanja biodiverziteta u urbanim i ruralnim krajevima, preko gradjanskog aktivizma, narodne medicine koja poboljšava zdravlje zajednice i mnogo drugih tema koje su svojstvene angažovanom etno filmu.

Angažovani etnografski film se odlikuje predanim terenskim radom, koji podrazumeva blizak odnos sa protagonistima i autoetnografske pristupe pri snimanju.

Angažovani rad na terenu, u kontekstu antropologije, odnosi se na aktivno učešće antropologa u životima i zajednicama koje proučava. Umesto pasivnog posmatranja, angažovani antropolozi direktno sarađuju sa ispitanicima, učestvuju u njihovim aktivnostima, postavljaju pitanja i stvaraju bliske veze kako bi dobili dublje razumevanje konteksta koji proučavaju.

Takav pristup može obuhvatiti i aktivno korišćenje vizuelnih medija, uključujući i snimanje filma, kao sredstvo za zabeležavanje i prenošenje antropoloških saznanja.

Na repertoaru su 23 filma koji su snimani  iz svih krajeva sveta -  Rusije, Norveške, Finske, Gvatemale, Mozambika, Kameruna, Portugala, Švajcarske, Indije, Filipina, Čilea, Lesota, Bugarske, SAD, Nemačke, Austrije, Turske, Italije, Malezije, Kine, Nepala, Rumunije, Južne Koreje, Grčke i Ujedinjenog kraljevstva.

 

Festival će biti održan u Centru za kulturu Vlada Divljan, uz slobodan ulaz. Prvog dana Festivala, u četvrtak projekcije počinju već u 17:00; sledi u 19:30 otvaranje izložbe fotografija radionice angažovane fotografije Igora Čoka, a zatim Svečano otvaranje Festivala zakazano je za 20:00 časova. 

Nakon svečanog otvaranja, biće prikazan film  "Ivanin život", autora Renata Boroja Serana. Ivana je mlada žena koja pripada domorodačkom narodu „Nenet“ sa ruskog Arktika. Motivisana sve lošijim uslovima života u tundri i klimatskim promenama, ona želi novi početak.

Ona napušta tradicionalni način života nenetskog uzgoja irvasa i emigrira u grad sa petoro dece. Intiman prikaz žene i njenih osećanja u nasilnoj tranziciji života.

Festivala biti održavane u Centru za kulturu Vlada Divljan, u multimedijalnoj sali. Filmovi su tokom četiri dana festivala podeljeni u dva bloka dnevno: popodnevni i večernji. Više o satnici festivala na:

Osim jedne takmičarske (glavna kategorija "Jednakost i zajedništvo)" i tri informativne kategorije (Ženski film, Ekologija i društveni aktivizam i Studentski film) na petom izdanju Vizantrop festivala, u okviru specijalnih programa imaćemo predavanje etnomuzikologa Branislava Stevanića o urbanim aspektima istraživanja u etnomuzikologiji, predstavljanje SEF festivala iz Zadra na kojem ćemo ugostiti Luciju Tomanović, direktorku tog festivala, a biće prikazana i nova audiovizuelna ostvarenja sa Škole vizuelne antropologije iz Beograda.

Posle celodnevnih projekcija u Centru za kulturu Vlada Divljan, učesnici i gosti festivala se premeštaju u Društveni centar Krov, gde nas očekuje "Krovodram" - drum'n'bass žurka otvaranja festivala, kao i na zatvaranju "Vizantropski Preložur", festivalsko izdanje stvaranja participatornog muzičkog događaja. (kraj) dep/dj

Share: