Mural o fluidnosti

11:58 29. 11. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Galerija Podroom Kulturnog centra Beograda dobila je mural “Ovo nije to vreme ovo nije ta galerija” umetnice Darinke Pop-Mitić koji se bavi životima dve galerije, u dva grada, u dva različita vremenska perioda.

Izvorna galerija Podroom u Mesničkoj 2 u Zagrebu nastala je 1978. godine kao radna zajednica umetnika i živela je do 1980. godine, kada se zaključno sa jednim pismom o nespojivim namerama, prosto raspala. Druga galerija Podroom svoj život započela je u septembru 2012. godine u okviru KCB-a. Ona živi i dalje, a kao i prvi Podroom, plod je saradnje zajednice ljudi koji se bave umetnošću.

Mural koji nastaje kao narativni uvod u galerijske podrumske prostore nastaje treći put. Kao što je slučaj sa velikim brojem takvih prostora, uslovi funkcionisanja murala su se menjali, pa tako i njegov sadržaj. Zajednice opstaju i nestaju i tek isustvo zajedničkog rada ostaje ono što nosimo kao iskustvo naših budućih poduhvata. Baš tako i ovaj put, u novoj iteraciji, mural je istorijski pregled, inventar naprora i zajedničkog rada, saopštio je KCB.

Mural će svečano biti otvoren 29. novembra u 18 sati, a u priči o dve galerije istog imena u dva vremena i životu murala unutar zidova institucije učestvovaće umetnica Darinka Pop-Mitić, dugogodišnja koordinatorka programa beogradske galerije Podroom Zorana Đaković Minniti i umetnica i doskorašnja urednica za odnose sa javnošću u KCB-u Mirjana Boba Stojadinović. (kraj) dep/mk

Share: