Uručene nagrade UFUS

22:57 14. 12. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nagrade Udruženja filmskih umetnika Srbije (UFUS) za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji, kao i nagrade i diplome za ostvarenja u 2023. godini, uručene su 14. decembra u Aero klubu u Beogradu, a laureati priznanja za životno delo Branko Baletić i Stanko Crnobrnja osvrnuli su se tom prilikom i na značaj ostalih kolega i kinematografije uopšte, javlja SEEcult.org

Nagrade za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji za 2023. godinu dodeljene su i montažeru Petru Markoviću i montažeru i reditelju dokumentarnog filma Branislavu Miloševiću.

Godišnju nagradu za filmsko stvaralaštvo u kategoriji dugometražnog igranog filma dele Vladimir Perišić za režiju filma “Lost Country” i Matija Gluščević i Dušan Zorić za režiju filma “Da li ste videli ovu ženu?”, dok je nagrada za filmsko stvaralaštvo u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma dodeljena Darku Lungulovu za režiju filma “YU Grupa – Trenutak sna”. Godišnja nagrada za filmsko stvaralaštvo u kategoriji animiranog filma dodeljena je Veri Vlajić za režiju filma “Avanture karikature”.

Memorijalna nagrada “Jovan Aćin” za ostvareni domet u oblasti angažovanog dokumentarnog filma pripala je Ivani Todorović za režiju filma “Na kraju puta”.

Diplome UFUS-a dodeljene su Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovskom festivalu, povodom 70 godina postojanja i doprinosa afirmaciji filma, kao i umetničkom tog festivala Dejanu Dabiću, te Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu povodom 75 godina plodonosnog rada na obrazovanju filmskih kadrova.

Komisiju za nagrade činili su: filmski snimatelj Radoslav Vladić, filmski scenograf Miljen Kreka Kljaković, reditelj Milan Knežević i montažer i reditelj Branislav Milošević, koji je bio izuzet u odlučivanju za nagradu za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji.

Nagrade je uručio reditelj Milan Knežević, predsednik UFUS-a, koji ima 350 članova, od kojih je polovina u statusu samostalnih umetnika. (kraj) dep/mk

Share: