Uži izbor za Politikinu nagradu

16:45 26. 12. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Izložbe Lidije Antanasijević, Gorana Despotovskog, Gordane Kaljalović, Radomira Kneževića, Srđana Đileta Markovića, Vladimira Milanovića, Mihaela Milunovića, Nemanje Nikolića, Vesne Perunović i Dunje Turtin, odabrane su u uži izbor za Politikinu nagradu za 2023. godinu, javlja SEEcult.org

U konkurenciji su izložbe Lidije Antanasijević “Re-Transformatorium” u Prodajnoj galeriji Beograd, Gorana Despotovskog “Tragovi egzistencije” u Savremenoj galeriji u Subotici, Gordane Kaljalović “Slobodan let/Maga Magazinović” u Bioskopu Balkan u Beogradu, Radomira Kneževića “Hvatač oblaka” u Galeriji RTS u Beogradu, te Srđana Đileta Markovića “Bez naziva” u Galeriji Rima u Beogradu, objavila je Politika.

U užem izboru su i izložbe Vladimira Milanovića “Between the lines” u Muzeju u Beloj Crkvi, Mihaela Milunovića “Ukrštanje / Teritorija i sopstvo”, koja je u toku u Legatu Čolakovića, kao i izložba Vesne Perunović “Paradigma doma: Novo mesto pripadanja”, realizovana takođe u Legatu Čolakovića.

U konkurenciji za Politikinu nagradu su i Nemanja Nikolić – nominovan za izložbe “Psihopolitike” i “Budućnost ispočetka” u Galeriji Rima, odnosno u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, te Dunja Trutin koja se predstavila izložbom “Topologija grupe” u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. 

Žiri Politikine nagrade za 2023. godinu čine: istoričarka umetnosti i likovna kritičarka “Politike” Ljiljana Ćinkul, profesorka na Katedri istorije umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu Simona Čupić, kustoskinja MSUB Svetlana Mitić, istoričar umetnosti Sava Ristović, kao i urednica Kulturnog dodatka lista “Politika” Marija Đorđević. (kraj) dep/mk

Share: