Politikina nagrada za Kaljalović

19:25 11. 01. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Politikinu nagradu za 2023. godinu dobila je Gordana Kaljalović Odanović za izložbu “Slobodan let: Maga Magazinović, kroz vremensku i prostornu disperziju”, održanu u Bioskopu Balkan, u organizaciji Fondacije “Saša Marčeta”.

O nagradi je većinom glasova odlučio žiri u sastavu: istoričari umetnosti Sava Ristović (predsednik), Ljiljana Ćinkul, Simona Čupić, Svetlana Mitić i Marija Đordević, urednica Kulturnog dodatka lista “Politika”, koji je ocenio da su prethodnu godinu obeležile izuzetno dobre i kvalitetne izložbe.

Žiri je u obrazloženju naveo, između ostalog, da je Gordana Kaljalović Odanović, koristeći različite medijske strategije, predstavila ovom izložbom kompleksan idejni i vizuelni esej u kojem je kroz ličnost Mage Magazinović analizirala pokret (igru) kao vid kreativnosti ali i univerzalne komunikacije, otvarajući istovremeno pitanje percepcije uloge i mesta "osvešćene” žene i umetnice u savremenom društvu. 

Gordana Kaljalović je tek 13. žena na spisku od 80 dosadašnjih laureata “Politikine” nagrade, a svečano uručenje nagrade biće održano 25. januara. (kraj) dep/mk

Share: