Mikser poziva na konkurs

17:25 14. 03. 2024. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Mikser Festival, Galerija Monolog i Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu pozvali su danas umetnike da do 15. aprila prijave svoje radove za učešće na ovogodišnjoj izložbi "Blek boks" na Mikser festivalu u Beogradu, sa temom "No Middle Ground" (Bez kompromisa).

Poziv je otvoren za umetnike širom sveta i podstiče prijave digitalnih radova koje inovativno koriste moderne tehnologije.

"Blek boks" će postati multimedijalna izložba, koja će prikazati pažljivo odabrane radove u okviru zajedničke umetničke instalacije na Mikser festivalu u Beogradu, koji će biti održan od 23. do 25. maja na donjem Dorćolu.

Tema konkursa "Bez kompromisa" predstavlja reakciju na činjenicu da anestezirani društvenim mrežama i istrošeni ličnim ambicijama ili borbom, ljudi imaju sve veću tendenciju da usvoje oportunistički način razmišljanja i postanu neosetljivi za probleme drugih, nemajući empatiju i ne preuzimajući proaktivnu ulogu u sprečavanju nepravdi u svom okruženju, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ovogodišnji "Blek boks" traži autore koji su spremni da iskoriste svoju moć, naruše "status kvo" i suprotstave se nepravdi i sukobima, pomeraju granice i uklanjaju barijere koje nas dele, razbijaju stereotipe i predrasude, nepokolebljivo izražavaju svoj stav prema sadašnjosti i beskompromisno stvaraju svoju viziju budućnosti.

Autori su ohrabreni da se umetnički izraze kroz različite multimedijalne sadržaje u digitalnom formatu koji odgovaraju na temu temu konkursa: generativna umetnost, video umetnost, 3D modeliranje i animacija, umetnost bazirana na web-u, vizuelizacija podataka, algoritamska umetnost, zvuk, digitalna muzička kompozicija, digitalna ilustracija, digitalna fotografija i manipulacija fotografijama, digitalni kolaž, glasovni snimci ili vizuelno interpretirani tekstovi - poezija, eseji, dijalozi, itd.

Kao nagrada, izabrane pobednike očekuje učešće u kolektivnoj instalaciji "Blek boks - Bez kompromisa" i pratećim programima - razgovorima i radionicama sa kustosima i članovima žirija konkursa u okviru Art zone Mikser festivala, dok će jedan odabrani autor, ili grupa ko-autora, biti dodatno nagrađen samostalnom izložbom u Galeriji Monolog tokom sezone 2024/2025.

Nagrada galerije se sastoji od budžeta za produkciju, PR i troškova otvaranja izložbe.

Konkurs za prijavu radova je otvoren do 15. aprila do ponoći, a pobednici će biti objavljeni 25. aprila na sajtu mikser.rs.

Prijavljivanje se obavlja putem elektronskog obrasca dostupnog na mikser.rs/blackbox2024/. (kraj) is/kt/mk

Share: