Muzej o prinudnom radu

20:22 08. 05. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - U Vajmaru se istovremeno otvara novi Muzej istorije prinudnog rada u nacional-socijalizmu i izložba o bauhausu. Nije slučajnost što se dva događaja poklapaju sa izbornom kampanjom u ovom delu Nemačke.

I izložba se odnosi na isti period istorije - naziv je "Bauhaus i nacional-socijalizam".

Otvaranje muzeja i izložbe su jasna poruka kakav značaj suočavanje sa zločinima nacista ima za koncept demokratskog društva u Nemačkoj, rekao je u sredu direktor Fondacije memorijalnih centara Buhenvald i Mitelbau-Dora Jens-Kristijan Vagner (Christian Wagner).

Čak i danas, dodao je, postoje "obećanja nejednakosti" koja "postulira krajnja desnica". Novi muzej pokazuje "kuda tako nešto vodi".

Muzej, kao i postavka o bauhausu, treba da pobude demokratsku otpornost posetilaca, rekla je predsednica Klasik Fondacije Vajmar, koja je organizator izložbe, Ulrike Lorenc (Lorenz).

Sticanje novih znanja posebno je važno i zato što su ove godine u Tiringiji, u kojoj je Vajmar, pokrajinski i lokalni izbori, rekla je Lorencova. Kao i drugde, glasaće se i na izborima za Evropski parlament. (kraj) dep/mk

Share: