Izložba Ducija Jovića

18:14 29. 05. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - U okviru projekta Galerije Štab, Galerija u gostima, otvorena je izložba slikara Ducija Jovića, pod nazivom „Askeza“ u produkciji Aleksić galerije iz Kragujevca, koja ovom prilikom obeležava godišnjicu uspešnog rada i saradnje sa beogradskom galerijom.

Duci Jović, izložbom „Askeza“ predstavlja svoj najnoviji slikarski opus u kome dominiraju minimalističke slike, svedeni crteži, redukovana formalna struktura slike i prilično redukovan kolorit. Na nekoliko slika umetnik uspeva da uspostavi odnos figure predstavljene jednostavnim crtežom, u duhu krokija, sa nekoliko brzih, sigurnih poteza.

Sve slike na izložbi su velikog formata, na kojima su dominantni odnos crne i bele, sa ubačenim površinama žute, narandžasto-crvene, oker, kao i akcentirajući potezi plave boje.

Istoričar umetnosti, Balša Rajčević primećuje da Jović svodeći oblike figura ponekad i do granica krajnje jednostavne redukcije, ipak ne gubi ekspresivnost kao svoje karakteristično slikarsko svojstvo. Rajčević zaključuje da u radu Ducija Jovića postoji stalna potreba za transformacijom figure.

Izložbu „Askeza“ Ducija Jovića možete pogledati u Galeriji Štab sve do 7. juna 2024. godine.

Share: