Otvoren 52. FEST

20:30 23. 02. 2024. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - Međunarodni filmski festival FEST otvoren je večeras projekciojom kratkometražnog filma "Još jedan dan", reditelja i scenariste Radivoja Raše Bukvića, i ostvarenja "Bartonova akademija", američkog reditelja Aleksandra Pejna.

 

Nagradu "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti na 52. FEST-u dobio je reditelj
Želimir Žilnik, a 29. februara to priznanje će dobiti i iranski sineasta Asgar Farhadi, koji dolazi iz Los Anđelesa.

Žilnik je istakao da je FEST festival sa najboljim repertoarom i da je on na tom festivalu prošao kroz proces učenja.

"Ovih 60 filmova koje sam napravio ne bih uspeo da nisam imao fantstičnu energiju saradnika, a tih saradnika je za 60 godina bilo onoliko koliko ima publike u sali i voleo bih da znaju da sam im zahvalan", rekao je Žilnik.

Umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić rekao je da je da je slogan ovogodišnjeg festivala "Idi gledaj" jedinstven poziv upućen svim gledaocima i ljubiteljima filma.

"Znam da svako najpre bira filmove prema svom ukusu, rediteljima ili glumcima koje voli, ali dozvolite da određeni deo vašeg izbora obuhvati i nešto neočekivano", kazao je Pantelić

On je naglasio da ove godine selekcija FEST FOKUS obuhvata filmove koji se bave decom i mladima koji su suočeni sa određenom vrstom nasilja.

"Potreba da se kao društvo bavimo ovom važnom temom poklopila se sa mnoštvom odličnih filmova o tome snimljenih u svetu tokom prošle godine. Tako se stvorila selekcija koja ima potencijal da pored svoje umetničke snage deluje i edukativno", istakao je Pantelić.

Kako je naveo, na ovogodišnjem FEST-u biće predstavljena potpuno nova selekcija koja je nastala iz potrebe da se na jednom mestu okupe filmovi koji imaju drugačiji izraz i ugođaj, u odnosu na one na koje je publika navikla.

Ove godine biće prikazano 108 filmskih ostvarenja u šest beogradskih dvorana, a publika će imati priliku da vidi šest srpskih filmova: "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića, "Jorgovani" Siniše Cvetića, "Za danas toliko" Marka Đorđevića, "Los Alamos" Dejana Vlaisavljevića Nikta, "Videoteka" Luke Bursaća i "Još jedan dan" Radivoja Bukvića. (kraj) is/sv/mk

Share: