Digitalizovan „Suton“

15:36 10. 04. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Premijera digitalno restaurisanog filma „Suton“, u režiji Gorana Paskaljevića, u kojem je glavnu ulogu ostvario naš oskarovac Karl Malden, biće održana 11. aprila u 19h u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici (u Sali Makavejev).

Ova američko-jugoslovenska koprodukcija donosi priču o čoveku, Marku Sekuloviću, koji se nakon 20 godina rada u Americi i penzionisanja vraća u rodni kraj, u Istru, da bi vodio računa o dvoje unučadi dok su im roditelji na radu u inostranstvu.

Zaplet počinje kada deda primi pismo od sina u kom mu javlja o razvodu i nameri da se više ne vraća kući. Tu surovu istinu on krije od unuka, uveren da nadanja i snovi pomažu da se živi.

Film je snimljen 1982. godine u produkciji Centar filma. Scenario potpisuju Goran Paskaljević, koji je ujedno i reditelj filma, i Filip David. Glavni producent je Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Den Tana. Glavnu ulogu tumači Karl Malden, američki glumac srpskog porekla (Mladen Sekulović). U ostalim ulogama su Petar Božović, Pavle Vuisić, Stole Aranđelović, Dragan Maksimović, Bora Todorović, kao i američka glumačka ekipa Džodi Tilen, Demijen Neš i Mia Rot.

„Zadovoljstvo nam je što nastavljamo projekat digitalne restauracije u saradnji sa A1 filmom „Suton“, koji je višestruko interesantan i značajan: kao proboj jednog od najznačajnijih naših reditelja, Gorana Paskaljevića, na svetsku filmsku scenu i kao primer saradnje naše i američke produkcije za koju je bio zaslužan Den Tana; zbog učešća Karla Maldena, kome je ovo jedini srpski film u kojem je glumio i na koga Kinoteka čuva uspomenu kroz njegov legat i spomenik koji je postao jedan od simbola naše kuće; kao i zbog važne teme srpske i jugoslovenske ekonomske emigracije i njenog uticaja na naše društvo.”, izjavio je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

„Suton“ je još jedno od mnogobrojnih filmskih klasika koji su digitalno restaurisani u okviru projekta A1 Kinoteka u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke. (kraj) dep/dj

Share: