Ciklus filmova Sidnija Lumeta

11:48 21. 06. 2024. FoNet | dep

BEOGRAD - Jugoslovenska kinoteka prikazuje ciklus filmova američkog reditelja Sidnija Lumeta (1924-2011), od 21. do 25. juna u sali u Kosovskoj ulici, povodom stogodišnjice rođenja tog velikana svetskog filma.

Iz njegovog bogatog opusa, koji je ostvario i kao scenarista, producent i glumac, za ovu priliku odabrano je deset filmova. Program otvara kamerna, a izuzetno uzbudljiva sudska drama „Dvanaest gnevnih ljudi“ (1957), sa slavnim Henrijem Fondom u glavnoj ulozi.

Publika Kinoteke videće i Lumetovu vizionarsku dramu o medijima „TV mreža“ (1976), sa Fej Danavej i Piterom Finčom, zatim Lumetov verovatno najpopularniji film – biografsku krimi dramu „Serpiko“ (1973), sa Al Paćinom u naslovnoj ulozi, a u žanrovski raznovrsnom izboru je i avantura i fantazija „Čarobnjak“ (1978) sa Dajanom Ros i Majklom Džeksonom.

To je bio Lumetov debitantski dugometražni igrani film, posle nekoliko godina rada na televizijskim serijama, i odmah mu je doneo veliki uspeh. Osvojio je Zlatnog medveda u Berlinu i prvu od četiri nominacije za Oskara za najbolju režiju.

Inače, tokom duge karijere imao je i jednu nominaciju za Oskara za najbolji adaptirani scenario. Umetnik koji je odlično poznavao tehničke aspekte stvaranja filma, umeo da izvuče ono najbolje od svojih glumaca i često se bavio socijalnim, društveno angažovanim temama, dobio je počasnog Oskara za životno delo 2005. godine.(kraj) bdr

Tagovi:
Share: