"Magline"

10:00 01. 04. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - U izdanju Udruženja „Alia Mundi” za kulturnu raznolikost prvi put je objavljen izbor iz poezije Narsize Amalije, jedne od najznačajnijih intelektualnih figura brazilske književnosti i kulture.

Poetska zbirka „Magline” (Nebulosas) objavljuje se povodom značajnog jubileja - 100 godina od smrti Narsize Amalije, prve profesionalne novinarke u Brazilu.

Izbor iz poezije pod naslovom „Magline” objavljuje se povodom 100 godina od smrti brazilske pesnikinje, novinarke, prevodioca sa francuskog i aktivistkinje Narsize Amalije.

Publikacija je objavljena uz podršku Fondacije Nacionalne biblioteke brazilskog Ministarstva kulture i Instituta Gimarais Roza pri Ministarstvu spoljnih poslova Brazila. Izbor iz poezije sa portugalskog je prevela Ana Stjelja, koja je i autor predgovora, dok je za ilustracije - kolaže zaslužna Ljiljana Stjelja.

Narsiza Amalija, se smatra jednom od vodećih brazilskih intelektualki 19. veka.

Ona će u kulturnoj istoriji Brazila ostati zabeležena kao pesnikinja istančanog pesničkog stila i jezika i prva profesionalna novinarka u Brazilu.

Osim što se bavila književnošću i novinarstvom, radila je i kao učiteljica i prevodilac sa francuskog jezika (prevodila je dela Žorž Sand), a posebno je bila aktivna i kao abolicionistkinja i velika borkinja za prava žena u Brazilu. Ove godine obeležava se sto godina od njene smrti.

Rođena je 1852. godine u gradu Sao Žoao da Bara. Odrastala je u intelektualnoj porodici. Njen otac je bio književnik Žoakim Žakome de Oliveira Kampos Filjo, a majka Narsiza Inasia de Kampos, koja je radila kao učiteljica u osnovnoj školi.
 
U 11-oj godini, zbog očeve bolesti pluća, seli se u brazilski grad Rezende. Amalija je ovaj grad veoma zavolela i u njemu je često pronalazila poetsku inspiraciju. U tom periodu piše i svoje prve pesme, i objavljuje svoju prvu i jedinu zbirku poezije pod naslovom „Magline” (Nebulosas, 1872).
 
Narsiza Amalija je preminula 24. jula 1924. od dijabetesa, u 72. godini života. Pred smrt je već bila slepa, siromašna i imala je problema sa kretanjem. Sahranjena je na groblju Sao Žoao Batista u Rio de Žaneiru. Nakon smrti, potpuno je pala u zaborav. (kraj) dep/dj
Share: