Ljubljanski pisac u KC Grag

19:04 27. 05. 2024. FoNet | Boris Drenča

BEOGRAD - U Kulturnom centru Grad je, u okviru rezidencije za pisce koju Kulturni centar Grad realizuje u partnerstvu sa književnom mrežom Traduki, održan razgovor sa slovenačkim piscem i novinarom Andražom Rožmanom.

Andraž Rožman diplomirao je novinarstvo na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani, a više od 15 godina radio kao novinar u slovenačkom listu Dnevnik.

Svoj prvi nefikcijski roman Tri sećanja – između Haife, Alepa i Ljubljane objavio je 2019. godine (Založba Goga), kao priču o sirijsko-palestinskom pesniku, izdavaču i izbeglici, sa kojima se zbližio.

2022. godine objavio je roman Titov sin (Založba Goga), priču o mentalnom zdravlju, psihijatrijskim ustanovama, deinstitucionalizaciji, slušanju glasova, psihoanalizi, beskućnicima... 2023. preveden je na srpski (Otvorena knjiga).

Obično piše o marginalizovanim ljudima i snažno je vezan za alternativne javne prostore Ljubljane. Ono o čemu piše, Andraž i živi. Provodi mnogo vremena sa izbeglicama, beskućnicima, osobama sa mentalnim poremećajima itd.

Kulturni centar Grad u ovoj godini ugostiće tri rezidenta, a pored Andraža, na rezidenciji će boraviti i Selma Asotić iz Bosne i Hercegovine i Gergana Pančeva iz Bugarske. (kraj) bdr

Share: