Nova knjiga Gorana Markovića

12:54 25. 08. 2024. FoNet | Velimir Ilić

HERCEG NOVI - Nova knjiga "Zavod" reditelja Gorana Markovića promovisana je u okviru pratećeg programa 37. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala u dvorani "Park", objavio je portal CGnjuz.

Glavni protagonisti su psihijatar i pozorišni reditelj Hugo Klajn, pijanistkinja i muzikolog Stana Đurić i vlasnik i direktor "Politike" Vladislav Ribnikar – priča o njihovim isprepletanim odnosima utoliko je zanimljivija što im se sudbine i karijere prelamaju kroz dve različite epohe, pre i posle Drugog svetskog rata.

"Meni se sviđa taj, naoko ljubavni zaplet koji zapravo priča priču o nama, o našoj istoriji. Ja sam se potrudio da mnoge stvari saznam, i da prenesem u toj knjizi, o ličnostima koje uopšte nisu poznate , pored tri junaka koji su poznati i mislim da će ljudi otkriti nešto što nisu znali”, poručio je na sinoćnoj promociji Goran Marković.

Predsednik Saveta Festivala, dramaturg Stevan Koprivica, ocenio je da je "poetika Gorana Markovića - poetika pobune".

"To je čovek koji se dosledno u svim svojim filmovima i romanima - a pretpostavljam i u ovome - bavi pobunjenim čovekom, bio on mali, spram velikog sistema, ili neko ko pripada tom sistemu pa se buni", rekao je Koprivica. (kraj) vip/mk

Share: