Rok opstaje uz modifikaciju

11:52 28. 02. 2024. FoNet | Katarina Tomović

ZAGREB - Frontmen benda Prljavo Kazalište Jasenko Houra izjavio je za FoNet da se moramo pomiriti sa činjenicom da svaki žanr ima svoju publiku, te da je u umetničkom svetu nezahvalno prognozirati šta će se dogoditi sa žanrovima poput roka i panka, ali je njegova pretpostavka da će ti žanrovi opstati uz određene modifikacije, koje dolaze vremenom.

On je, osvrnuvši se na današnju hiperprodukciju muzike i upliv novih muzičkih žanrova, kazao da u samom procesu stvaranja muzike sve evoluira, ali da je pitanje kako se poslužiti tehnološkim napretkom.

"To je veliki ispit ne samo za muzičare, već i za kompletan umetnički svet", zaključio je muzičar.

Houra je povodom novog singla "Molim Boga da svane" i najavljenog albuma pod radnim naslovom "Babylon Berlin" rekao da je bend već na turneji i da su za decembar najavljeni koncerti u zagrebačkoj Areni.

Još nema informaciju o tome da li će Kazalište nastupiti i u Beogradu u okviru turneje.

Bend je nakon devet godina u martu 2023. godine objavio singl "Stare navike", nakon kog je u avgustu objavljena i pesma "Makni se".

Sredinom februara ove godine i singl "Molim Boga da svane" ugledao je svetlost dana, a Kazalište je najavilo i izlazak novog albuma ove godine, na kom će se naći i te tri pesme.

Houra je naglasio da je bilo očekivano da će Kazalište nakon toliko albuma i ploča vremenom biti više fokusirano na objavljivanje pojedinačnih pesama.

"Dosta je uticalo objavljivanje muzike na medijima koji su bili poznati industriji, a koji su potpuno nestali sa tržišta, tako da nam je ostao još jedan nostalgični mediji, a to je gramofonska ploča, koja, koliko god je voleli ima, između ostalog, jednu ’manu’, a to je nemogućnost objavljivanja pesama zbog određene minutaže", rekao je Houra.

Dodao je da se bend vraća u vreme šezdesetih godina i objavljivanju pesme po pesme.

Govoreći o uspehu novih pesama, Houra je istakao da sva tri singla nailaze na odlične reakcije publike.

"Slušanost i top liste su pokazale jednu dosta interesantnu stvar, a to je da su ‘Stare navike’ 45 nedelja na top listi, što me dosta iznenadilo s obzirom na hiperprodukciju", naglasio je Houra.

Kada je reč o planovima za budućnost, Houra je potvrdio da su u planu brojni koncerti, kao i saradnje sa drugim muzičarima, ali da nije siguran šta će od svega toga uspeti da ostvari.

Prljavo kazalište će 2. marta nastupiti u Igalu na zatvaranju Praznika mimoze. (kraj) mjj/kt

Share: