Tri izložbe FLU

15:16 21. 05. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Tokom naredne sedmice Fakultet likovnih umetnosti otvara čak tri izložbe, među kojima je i najveća izložba radova mladih umetnika u Srbiji sa preko 350 autora: Godišnja izložba studenata FLU.

U četvrtak, 23. maja od 19 sati otvara se izložba „FLU Apertura 2024. na kojoj će biti predstavljeni radova studenata doktorskih umetničkih studija FLU” sa radovima šest umetnika i umetnica koji trenutno pohađaju doktorske umetničke studije na FLU: Ivane Ivković, Marka Markovića, Miodraga Manojlovića, Lene Milovanović, Bogoljuba Đokovića i Aleksandra Rakezića. Selektor izložbe je dr um. Nemanja Nikolić, docent na FLU.

Rad ovih autora obeležava formalna raznolikost izloženih dela: namera je da se prikaže raznovrsnost tema koje umetnici biraju za svoje istraživanje tokom doktorskih umetničkih studija. Izložba nudi aktuelan uvid u šest različitih umetničkih praksi – od apstrakcije do figuracije, od crteža na papiru do delegiranih performansa, dok se tematski spektar kreće se od intimnih iskustava preko svakodnevnih zapažanja do rodnih i identitetskih pitanja. 

Ove godine Galerija FLU obeležava 45 godina kontinuiranog rada.

U isto vreme, istog dana, u četvrtak, 23. maja u Galeriji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja FLU svoje radove predstaviće Milana Trenca „Od Maljčika do Noći u muzeju”, koji nastoji da ogoli propagandnu manipulativnu poruku sa ubeđenjem da konzumenti tih sadržaja nisu pasivni posmatrači, već akteri.

Milan Trenc (Zagreb, 1962) diplomirao je filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a doktorat umetnosti stekao je na Akademiji likovne umjetnosti gde od 2005. godine predaje filmsku režiju na Odjelu animacije i novih medija. Od 1991. do 2004. godine živeo je u Njujorku.

A u nedelju, 26. maja, postupno se otvara za publiku svih pet zgrada u kojima se odvija nastava obrazovanja mladih umetnika.

Jedna od najposećenijih fešti savremenog stvaralaštva u Srbiji obuhvata radove 350 mladih umetnika, koji su za ovogodišnje izdanje pripremili mnoštvo pratećih programa, od radionica za decu, preko časova crtanja za odrasle, sve do razgovora o kreativnim industrijama i bioskopa pod otvorenim nebom. (kraj) dep/mk

Share: