Deroko do kraja avgusta

12:49 21. 08. 2020. FoNet

Beograd - Žitelji Beograda i njegovi posetioci do 31. avgusta mogu pogledati izložbu "Radovi Aleksandra Deroka" u Umetničkoj zbirci Srpske akademije nauka i umetnosti.

Ova izložba je najava velike retrospektive koje akademiku Deroku pripremaju SANU, Arhitektonski fakultet i druge institucije.

Aleksandar Deroko (1894–1988) bio je arhitekta, umetnik, pisac i pedagog, intelektualac širokog polja interesovanja. Galerija SANU sada prvi put javno predstavlja izbor radova koje je Deroko poklonio Akademiji i time inicirao formiranje Umetničke zbirke. 

Deroko je sa Bogdanom Nestorovićem 1926. godine napravio projekat Hrama svetog Save, pobedio na konkursu i izgradnja tog projekta se danas privodi kraju. Tokom drugog svetskog rata bio je zatočen u banjičkom logoru. Više puta je boravio na Svetoj gori, o čijoj je arhitekturi i životu ostavio dragocene spise. Bio je i jedan od prvih svestranih sportista u Srbiji, konstruisao je i izradio jednu od prvih vazdušnih jedrilica kod nas i učestvovao u prvim takmičenjima mladih modelara 1919-1912. godine, da bi kasnije na Solunskom frontu, kao jedan od 1.300 kaplara, postao i jedan od prvih srpskih ratnih pilota.

Osim Hrama svetog Save, Deroko je srpskoj arhitekturi ostavio kapitalna dela kao što je Bogoslovski internat u Beogradu, tzv. Bogosloviju, Spomenik kosovskim junacima na Kosovom polju, Konak u manastiru Žiči, Eparhijski konak u Nišu, Kapelu Vidovdanskih junaka, u kojoj je sahranjen Gavrilo Princip i niz drugih arhitektonskih bisera. (kraj) dep

 

 

Share: