Bundeva od 16 450 dolara

00:24 13. 10. 2020. FoNet

Half Mun Bej - Bundeva teška više od tone donela je farmeru Travisu Džindžeru iz Minesote prvo mesto na 47. Svetskom prvenstvu u uzgajanju bundeva u kalifornijskom mestu Half Mun Bej, kao i nagradu u iznosu od 16 450 dolara.

Nagrada bi iznosila 30.000 dolara da je oboren svetski rekord od 9. oktobra 2016. godine, kog je postavio Belgijanac Matijas Vilemijns na Evropskom prvenstvu u džinovskoj bundevi održanom u nemačkom gradu Ludvigsburgu, uzgajivši bundevu tešku 1 179 kilograma.

Pobednik Travis Džindžer je, zbog karantina izazvanog korona virusom, provodio mnogo vremena uzgajajući pobedničku bundevu u dvorištu svoje kuće u Anoki, zalivajući je i do deset puta dnevno, uz prehranu od najmanje dva puta dnevno, preneo je AP. 

Ovaj nastavnik hortikulture na Tehničkom koledžu u Anoki vozio je svoju bundevu 35 sati do zaliva Half Mun, da bi se na vagi pokazalo 1 066 kg.

Usled pandemije korona virusa organizatori su limitirali broj posetilaca manifestacije tako što su samo uzgajivači mogli da dovedu najviše tri pomoćnika, dok su gledaoci isključeni, ali im je na raspolaganje stavljen direktan prenos preko društvene mreže Fejsbuk. Predstavnici medija su izuzeti od pandemijskih ograničenja.

Uslovi za uzgoj džinovskih bundeva su vrhunsko poreklo semena (od nekog giganta), dobro pripremljeno zemljište tretirano đubrivom svakog drugog dana, adekvatno zalivanje, blage temperature vazduha, mnogo sunčeve svetlosti, ali ne direktne, kao i niz drugih mera, uz neizbežne "male tajne" velikih majstora uzgajanja megabundeva. (kraj) dpv

 

Share: