Koncert posle kovida

01:16 24. 12. 2020. FoNet

BEOGRAD - Iako su završeni kompleksni radovi na obnovi Sahat kule i Barokne kapije na Kalemegdanu, svečano otvaranje uz planirani koncert odloženo je zbog restriktivnih antipandemijskih mera koje su na snazi u zemlji, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je dalje radove na ovom kulturno-istorijskom znamenu prestonice.

Sahat kula je podizana pod autrougarskom vlašću, od 1740, ali je dovršena 1789. godine pod turskom vlašću i sve vreme pod budnim okom venecijanskog graditelja Andrea Kornara. Temeljno je obnovljena 1840. godine, ne samo zbog zuba vremena.

Današnji časovnik je izliven i napravljen početkom 20. veka u zvonolivnici Pantelić iz Zemuna, a posle godina nemara ponovo je osposobljen za rad 2003. godine, tako što je autentični mehanizam popravljen i namesto njega sada otkucava mikroračunarski satni mehanizam.

Barokna kapija ili Sahat kapija takođe svedoći o dobu kad je beogradska tvrđava slovila za najsavremeniju vojno-odbrambenu građevinu u Evropi, takođe je građena pod paskom Kornara, pa je znalci nazivaju i Kornarevom kapijom.

Obilazeći Kulu i Kapiju Vesić je podsetio na kulturno-istorijski značaj celog kompleksa, a obnarodovao je da je u toku izrada projekta za izgradnju kanalizacione mreže na Beogradskoj tvrđavi. (kraj) dep

 

 

Share: