Decenija "Jasmin revolucije"

01:30 15. 01. 2021. FoNet

TUNIS - Tunis je 14. januara obeležio, pod restrikcijama zbog korona virusa, desetu godinu od "Jasmin revolucije" koja je počela samospaljivanjem Mohameda Bouazizija na jugu zemlje, a završila se masovnim krvavim protestima i rušenjem autoritarne vlasti predsednika Zina el Abidina Ben Alija, koji je egzil našao u Saudijskoj Arabiji, što je početak arapskog proleća na Bliskom Istoku i severu Afrike.

Tunižani su deceniju rušenja Ben Alija obeležili televizijskim emisijama, jer je zemlja zaključana u naporima da se izbori sa pandemijom korona virusa.

"U normalnim vremenima bi se protestovalo na glavnoj aveniji za više socijalne pravde jer nijedna od svih vlada koje su se izmenile od 2011. godine nije uzela u obzir taj zahtev", prenosi AFP reči Alaa Talbia, predsednika NVO Tuniski forum za ekonomska i društvena prava.

Tunižani su danas suočeni sa rastom cena, visokom stopom nezaposlenosti i okoštalim javnim sektorom, jer rušenje režima Ben Alija nije donelo promene koje su oni očekivali. 

Pre deset godina se iz Tunisa talas masovnih antivladinih protesta, koji su organizovani i putem Fejsbuka, Jutjuba i Tvitera, prelio na Egipat, Libiju, Bahrein, Siriju, Jemen, Irak, Jordan, Maroko, Oman, na granice Izraela, uz manje proteste u Kuvajtu, Libanu, Mauritaniji, Saudijskoj Arabiji, Sudanu, Zapadnoj Sahari. (kraj) dep

 

Share: