Uginuo najveći kit

01:20 22. 01. 2021. FoNet

NAPULJ - Italijanska obalska straža saopštila je da je u sredu, 20. januara, na obalu izvukla telo uginulog kita u blizini luke Sorento, pedeset kilometara južno od Napulja, i da je reč o jednom od najvećih sisara ikada otkrivenih na Mediteranu, teškom 70 tona.

Telo sisara spazili su ronioci Obalske straže koji su bili upozoreni na prisustvo malog kita. On je patio i odveo ih je do tela mrtvog sisara, a onda nestao sa vidika. 

U operaciji vađenja uginule životinje učestovala su dva broda, a pomorski biolozi u Napulju utvrdiće uzrok njegove smrti.

Kitovi su poznati po životnom veku dužem i od 200 godina i, uz morske krave, jedini su sisari koji su u potpunosti prilagođeni životu u vodi. Umesto škrga imaju pluća i moraju udisati vazduh, ali zbog strukture respiratornog sistema mogu dugo da ostanu pod vodom. Pojedine vrste kitova mogu jednim udahom da ostanu dva sata pod vodom.

To su izrazito druželjubive životinje kod kojih su visoko razvijeni međuodnosi. Samo nekoliko vrsta, od oko 80, žive u parovima ili kao samci, dok ostali mogu da se druže i sa različitim vrstama kitova.

Kitove najviše ugrožavaju ljudi, bilo lovom, bilo zagađenjem njihovog prirodnog staništa. (kraj) dep

Share: