Zastara istrage protiv Bekenbauera

01:09 26. 02. 2021. FoNet

BEOGRAD - Etički sud Svetske fudbalske federacije (FIFA) zatvorio je istragu o mitu i korupciji protiv nemačke fudbalske legende Franca Bekenbauera (75) i suđenje neće biti sprovedeno zbog zastarelosti slučaja, koji se odnosi na dodelu Svetskog prvenstva iz 2006. godine Nemačkoj.

U saopštenju FIFA od četvrtka, 25. februara, rečeno je da je nastupila zastara istrage i za nekadašnje članove Izvršnog odbora FIFA Tea Cvancigera i Horsta Šmita.

Cvanciger je u vreme određivanja domaćina Svetskog prvenstva za 2006. godinu bio predsednik Fudbalskog saveza Nemačke, a Šmit generalni sekretar Fudbalskog saveza Nemačke i potpredsednik Organizacionog komiteta Nemačke.

Istraga je pokrenuta 2016. godine zbog sumnjivih novčanih transakcija između organizatora Svetskog prvenstva, članova FIFA i katarskog fudbalskog zvaničnika Mohameda Bin Hamama.

Etički sud je Bekenbauera, Cvancigera, Šmita i druge osumnjičene teretio za davanje mita od 10,3 miliona švajcarskih franaka 2002. godine Mohamedu Bin Hamamu, članu Izvršnog komiteta FIFA, da bi Nemačka dobila organizaciju Svetskog prvenstva 2006. godine.

Istragu po istom osnovu vodio je i Švajcarski federalni sud.

Bekenbauer je bio šef Organizacionog komiteta 18. Svetskog prvenstva koje je održano u Nemačkoj od 9. juna do 9. jula 2006. godine.Etički komitet FIFA je protiv Bekenbauera, Cvancigera, Šmita i drugih osumnjičenih postupak poveo 2016. godine zbog kršenja člana 27 Etičkog kodeksa FIFA, odnosno kršenja opštih pravila ponašanja, odanosti, obaveze razotkrivanja, saradnje i prijavljivanja, kao i zbog sukoba interesa.

Etički komitet FIFA je posle pet godina konstatovao da je mogućnost gonjenja Bekenbauera istekla 2012. godine, a za Cvancigera i Šmita 2015. godine. Švajcarski federalni sud je prošle godine našao da je zastara za Bekenbauera nastupila 2020. godine.

Bin Haman je bio i predsednik Fudbalske konfederacije Azije, a zbog ovih navoda o korupcijij 2011. godine dobio je doživotnu zabranu bavljenja sportom.

Nemačka je organizovanje Svetskog prvenstva dobila tesnom pobedom nad Južnoafričkom republikom, jednim glasom više (12:11). (kraj) dep

 

Share: