(M)obilna vakcinacija

23:06 13. 03. 2021. FoNet

BEOGRAD - Po uzoru na praksu u pojedinim članicama Evropske unije, i u Beogradu su osmišljeni mobilni vakcinalni punktovi, zasad 48, koji će biti otvarani po potrebi, a prate ih i obaveštenja koja bi građanima trebalo da približe benefite vakcinacije, u situaciji u kojoj antivakcinaški pokret, mada nezastupljen u mejnstrim medijima, ipak stvara dozu podozrenja kod dela stanovništva prema imunizaciji od korona virusa.

I tom podozrenju gradske vlasti su posvetile pažnju, pa i u delu koji se odnosi na nuspojave. U brošuri se kaže da nakon primljene vakcine na mestu uboda mogu - što znači i da ne moraju - da se pojave crvenilo, bol i otok, kao i jeza, drhtavica i povišena temperatura.

"Ipak - to nije razlog za paniku! Tek ukoliko se neki od ovih simptoma ne povlače duže od nekoliko dana, javite se svom lekaru", objašnjeno je.

U nastojanju da građanstvu bude približeno sve ono što je potrebno da znaju za efikasnu odbranu od korona virusa, upućena su četiri saveta. Najpre, da i nakon vakcinisanja nose zaštitnu masku za lice, pravilno, preko usta i nosa. Zatim, da često peru ruke vodom i sapunom, kao i da koriste sredstva na bazi alkohola. Potom, da održavaju fizičku distancu od najmanje dva metra u odnosu na druge ljude. Najzad, da budu oprezni čak i u kontaktu sa članovima najuže porodice. 

Građani su zainteresovaniji za to da im vakcine "dođu na noge", vidi se i po mobilnom punktu koji je minule sedmice otvoren u Bariču i na još 19 mesta u prigradskim opštinama sa ruralnim sredinama.Naime, tokom proteklih pet dana za vakcinisanje na mobilnim punktovima prijavilo se više od 2.500 starijih sugrađana.

"Mobilni timovi volontera obilaze teren i pomažu starijima od 65 godina ukoliko žele da se prijave za vakcinaciju. U saradnji sa domovima zdravlja i Ministarstvom zdravlja otvaraju se vakcinalni punktovi u mestu gde ima zainteresovanih i to ili u ambulantama ili zdravstvenim stanicama koje već postoje", objasnila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, prilikom posete mobilnom punktu u Malom Mokrom Lugu. 

Od ponedeljka, 15. marta, ka svim opštinama i domovima zdravlja biće ekspedovana brošura koju je Grad Beograd izradio u saradnji da Gradskim zavodom za javno zdravlje, a koja je, kako je razjasnila Stanisavljević, namenjena osobama starijim od 65 godina. Deliće je volonteri da bi građani dobili informacije o vakcinaciji.

Zbog bolje organizacije rada mobilnih punktova, u svih 17 gradskih opština otvoreni su kol centri preko kojih stariji od 65 godina mogu dobiti odgovore na sva pitanja koja imaju u vezi vakcinacije, da zakažu termin, ali i da obezbede besplatan prevoz do mesta imunizacije, ukoliko im je i to potrebno. Na raspolaganju su im i brojevi telefona opštinskih domova zdravlja. Svi ovi brojevi nalaze se u brošuri.

Da se u organizaciji imunizacije misli o svakom detalju, vidi se i po tome što je Gradski štab za vanredne situacije u četvrtak, 11. marta, doneo odluku da gradska javna komunalna preduzeća "svoja vozila stave na raspolaganje procesu masovne vakcinacije naših građana".

Po rečima gradonačelnika Zorana Radojičića, ovo se odnosi na slabije pokretne i nepokretne građane, koji će biti prevezeni do matičnog doma zdravlja da bi primili vakcinu protiv korona virusa. Dodao je da su građani izuzetno odgovorni i svesni ozbiljnosti situacije.

"Izuzeci imaju snažan odjek u javnosti. Reč je o manjim grupama ljudi koje krše propisane mere i ugrožavaju sve napore koje ulažemo u borbu sa epidemijom", ukazao je Radojičić.

Osim mobilnih punktova u Beogradu, tokom ovog vikenda u nekoliko većih gradova omogućena je vakcinacija bez zakazivanja. Sudeći prema informacijama i fotografiji iz Kragujevca, dopisnika FoNeta Branka Vučkovića, interesovanje je bilo neuporedivo veće u odnosu na mobilne punktove.Građani ne bi trebalo da brinu o zaštiti od korona virusa, jer Srbija na raspolaganju ima četiri vrste vakcina. Uskoro na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" počinje pakovanje, a krajem godine i proizvodnja ruske vakcine Sputnjik V. Po povratku Aleksandra Vučića iz Ujedninjenih Arapskih Emirata i Bahreina, počinju pripreme za trilateralnu investiciju Srbija - Ujedinjeni Arapski Emirati - Narodna Republika Kina, zahvaljujući kojoj će biti sagrađena i do 15. oktobra početi da radi fabrika za proizvodnju vakcine Sinofarm.

"Ovim dogovorom koji sam postigao sa šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom idemo u brzu i najbržu izgradnju novih kapaciteta, da ni iz čega napravimo fabriku i da najkasnije 15. oktobra počne proizvodnja vakcina", najavio je Vučić iz Abu Dabija. I dodao: "Videćemo šta kažu naučnici, ali možda ćemo morati svake godine da se vakcinišemo".

Čak i u tom slučaju građani Srbije su zbrinuti i neće imati razloga za zabrinutost zbog spore isporuke vakcina članicama Evropske unije od strane dobavljača s kojima su sklopljeni ugovori i zbog toga što preko Kovaks mehanizma Srbija nije dobila nijednu dozu, mada je narudžba plaćena. (kraj) dep

Share: