Svetionik kovid sećanja

01:19 24. 03. 2021. FoNet

BEOGRAD - Širom Velike Britanije je minutom ćutanja tačno u podne odata počast preminulima od korona virusa, na godišnjicu prvog dana totalnog zaključavanja zemlje.

Žrtvama pandemije pošta je odata i u oba doma britanskog parlamenta.Premijer Boris Džonson je 23. marta 2020. godine u televizijskom obraćanju naciji saopštio u čemu se sastoji zaključavanje, koje se zavodi u cilju zaustavljanja širenja smrtonosne zaraze. Od tada je broj smrtnih slučajeva sa 364 narastao na današnjih 126.284.

Za ovih godinu dana, registrovana su 4,307.304 građanina pozitivna na korona virus. Oporavilo se njih 3,712.658. 
Otuda je Džonson pohvalio "snažan duh" kog su građani pokazali od prvog zaključavanja, izrazio saučeće onima koji su ožalošćeni tokom pandemije i rekao da će se boriti sa posledicama dok je živ. Protekla godina je jedna od najtežih u istoriji naše zemlje, dodao je.

U 20 sati Britanci su sa svećama, mobilnim telefonima i bakljama sa svojih vrata i prozora napravili simbolični svetionik sećanja na preminule, preneo je BBC.  Kraljica Elizabeta II je poslala buket cveća i prigodnu poruku bolnici Svetog Vartolomeja u Londonu, gde je princ Filip lečen od kardiovaskularnih problema.Između ostalih, Londonsko oko, Tejt Britanija, Blekpul tauer, Gradska skupšrina Belfasta, Gradska skupština Liverpula i parlamenti u Velsu, Škotskoj i Severnoj Irskoj simbolično su osvetljeni žutom bojom, a ispred Dauning strita 10 postavljen je sveća u fenjeru. 

U događaju koji je organizovala humanitarna organizacija za kraj života "Meri Kiri" učestvovalo je više od 300 organizacija i društvenih grupa, a izvršni direktor organizacije Metju Rid iskazao je želju da nacionalni dan sećanja postane godišnji događaj, "da bi se prepoznao uticaj ožalošćenosti iz bilo kog razloga". 

Velika Britanija je šesta u svetu po ukupnom broju zaraženih korona virusom, četvrta po broju preminulih (iza SAD, Brazila i Indije) i peta po broju oporavljenih. (kraj) dep

 

Share: