Šverc zaštićenih vrsta

17:42 07. 04. 2021. FoNet

BEOGRAD - Šverc zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta ne jenjava tokom pandemije korona virusa, pa su britanski carinici početkom februara presreli četiri pošiljke sa glavama američkog aligatora, a isto to otkrili su srpski čuvari granice maja 2018. godine u paketu takođe upućenom iz Sjedinjenih Američkih Država.

Februara ove godine britanski carinici su na aerodromu "Ist Midlands" otkrili četiri poštanske pošiljke pristigle iz SAD u kojima su, prema pratećoj dokumentaciji, bile figurice namenjene jednom građaninu, ali je kontrola pokazala da je reč o lobanjama američkog aligatora (alligator mississippiensis), koji je zaštićen Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune (CITES). 

Ukupno je u četiri paketa pronađeno 80 lobanja ove zaštićene, dakle ugrožene vrste i pošiljke su zaplenjene. Primalac je uhapšen jer je od ranije bio pod istragom, koja i dalje traje. Reč je o unosnom biznisu kojem ni pandemija korona virusa ne može da stane na put, uprkos novonastalim poteškoćama u odvijanju međunarodnog saobraćaja.Srpski carinici su maja 2018. godine u pošiljici iz SAD upućenoj u Aranđelovac takođe otkrili prepariranu glavu i šapu iste vrste aligatora.

Prateća dokumentacija, prema navodima sa sajta Uprave carina, ukazivala je da se u pošiljci nalaze dva ručna časovnika.

Po otvaranju, nađen je sat marke "Majkl Kors" i preparirani delovi tela američkog aligatora. 

Prema nekim procenama, vrednost ovakvog biznisa na godišnjem nivou dostiže oko 20 milijardi američkih dolara, ali je vrednost ilegalnog tržiša divljih zaštićenih životinja, kao i ptica, riba ili biljaka još i veća. Na američkom tržištu vrednost jednog Makao papagaja je 20.000 dolara, par najveće vrste leptira na svetu (Ornithopthera alexandrae) je 10.000 dolara, dok mladunčad šimpanzi i gorila za privatne vrtove situiranih stanovnika sveta vrede 50.000 dolara po primerku. 

Državne službe za praćenje ovog ilegalnog tržišta, generalno posmatrano, nemaju dovoljan broj inspektora, pa su akcije otkrivanja i hapšenja, na globalnom nivou posmatrano, veoma retke. 

Otuda iz godine u godinu raste broj retkih, zaštićenih životinjskih i biljnih primeraka koji su potpuno nestali sa biokarte sveta. (kraj) dep

Share: