Obnova Notr Dama

00:46 15. 04. 2021. FoNet

BEOGRAD - Katedrala Notr Dam u Parizu, koja je teško oštećena u masivnom požaru na današnji dan 2019. godine, biće ponovo otvorena 2024. godine, ali ni tada neće biti okončani radovi na rekonstrukciji i restauraciji srednjevekovnog remek dela gotske arhitekture.

Vatrena stihija buknula je 15. aprila oko 18 sati i 50 minuta ispod drvenog glavnog krova, a ugašena je posle 15 sati. Fotografije i snimci obišli su svet, koji je u neverici pratio nestajanje zaštitnog znaka Pariza. Parižani su, takođe u neverici, uživo posmatrali plamteći krov i kule katedrale, čija je gradnja započeta 1163. godine, a završena posle 182 godine. 

Ljudskih žrtava nije bilo, a šteta na Bogorodičinoj crkvi je neizraziva u novcu. Uzrok požara nije još poznat, istraga je odbacila pretpostavku da je podmetnut namerno. Stoga su mogući razlozi kratak spoj ili opušak cigarete.

U požaru se survao vrh tornja, pa je vatra zahvatila i ostatak zdanja. U to vreme bili su u toku radovi na rekonstrukciji i neki delovi su bili pod skelama, pa su zbog toga, nešto pre nesreće, iz katedrale iznete bronzane statue. 

Uz njih, sačuvane su svete relikvije. Opstala je i struktura katedrale, kao i dva tornja i neki od dragocenih vitraža.

Prikupljanje sredstava za obnovu počelo je praktično odmah. Porodice Arno i Betankur izdvojile su se donacijama od po 200 miliona evra, a pomoć je stizala od država, kompanija i pojedinaca širom sveta. Vlada Srbije je opredelila milion evra, Kompanija Volt Dizni 50 miliona evra, Pariz 50 miliona evra i za nekoliko dana je obezbeđeno 944 miliona evra, izvestili su mediji. 

Arhitekte, inžinjeri, arheolozi, istoričari umetnosti, geolozi, hemičari i drugi stručnjaci od tada analiziraju stanje katedrale posvećene Bogorodici Mariji. Konstatovano je da će biti potrebne decenije za vraćanje objekta u prvobitno stanje, koristeći sve što je posle požara moguće ponovo ugraditi.

Da bi tako moglo i da bude, svedoči i činjenica da se tokom minule dve godine radilo na osiguravanju zgrade i uklanjanju 40.000 komada skele kalcifikovane u požaru, pa bi radovi tek trebalo da počnu.Ministarka kulture Rozlin Bašlo u jučerašnjem obraćanju gornjem domu parlamenta izjavila da će "2024. godine katedrala Notr Dam u Parizu biti ponovo otvorena", potvrdivši takvu raniju najavu predsednika Emanuela Makrona. Dodala je da je zasad obezbeđeno 833 miliona evra.

Da će katedrala biti osposobljena za bogosluženje 2024. godine, mada "ima još mnogo posla", ranije je najavio i general zadužen za obnovu Žan Luj Žorželin. 

Bogorodičina crkva trebalo bi, prema tome, da bude dostupna i gostima Letnjih olimpijskih igrara koje se 2024. održavaju u prestonici Francuske. (kraj) dep

 



 

Share: