Nona Marija preminula u 108. godini

21:28 16. 04. 2021. FoNet | Velimir Ilić

PULA - Najstarija Istranka, Marija Bibulić iz Vabrige, umrla je u svojoj 108. godini, nepuna dva meseca pre rođendana koji bi proslavila 5. juna, objavio je na svom portalu Glas Istre.

Vest je Glasu Istre potvrdila unuka Vesna, koja se posljednjih godina brinula o noni Mariji, o kojoj je taj list pisao kad je naounila 107. godinu.

"Nemam vlasi na glavi koliko san tega pasala na ten svetu!", govorila je Marija, rođena 5. juna 1913. godine, još u doba Austrije.

Do svoje 104. godine bila je još vitalna i aktivna, pa iako su godine učinile svojetno, "nije se dala jer ju je život naučio da se bori", piše Glas istre.

Bavila se poljoprivredom, radila je na imanju, a udala se, za današnje pojmove mlada, kada joj je bilo svega 20 godina.

Kada je izbio rat, Nemci su joj 1943. godine odveli muža, najpre u Trst u zloglasni zatvor Koroneo, a odande u nemački logor Dahau u kojem je umro 1945. godine.

Mukotrpno je radila na poljima da bi prehranila decu, uzajamno se ispomagala sa susedima koji su joj uzvraćali u poslovima gde je bila neophodna "muška ruka".

Sarađivala je s partizanima, a 1962. godine predsednik Jugoslavije Josp Broz Tito delio joj je Medalju zasluga za narod. 

"Vajk rabi delati, dobro pensati i sa svima hoditi dakordo - Uvek treba raditi, misliti dobro i sa svima biti složan", navodi Glas Istre životni moto najstarije Istranke. (kraj) vip/dpv

Share: