Analizom krvi do dijagnoze depresije

14:42 18. 04. 2021. FoNet

INDIJANA - Naučnici su razvili test krvi koji bi analizom određenih biomarkera koji su u vezi s poremećajima raspoloženja mogao da dovede do preciznije dijagnoze, ali i lečenja depresije i bipolarnog poremećaja, prenosi RTS.

Novo istraživanje kojim je rukovodio profesor Aleksandar B. Nikolesku s Univerziteta u Indijani sugeriše da bi testovi, koje su ustanovili, mogli da budu korisni u budućnosti.

U toj studiji, istraživači su identifikovali 26 biomarkera – merljivih i prirodnih indikatora – u krvi pacijenata, koji su povezani s određenim poremećajima raspoloženja koji se pojavljuju kod pacijenata koji boluju od depresije, bipolarnog poremećaja i paranoje.

„Ovi biomarkeri u krvi mogu da postanu veoma važni alati u dijagnozi poremećaja koje pacijenti subjektivno prijavljuju ili slobodne procene zdravstvenog radnika koje nisu uvek pouzdane“, smatra psihijatar i neuronaučnik Aleksandar B. Nikolesku.

Prof. Nikolesku smatra da ti testovi krvi mogu da otvore vrata za precizno utvrđivanje adekvatne medikamentozne terapije prilagođene svakom pacijentu, kao i objektivno praćenje kako reaguje na lečenje. (kraj) dep

Share: