Ulice za bicikliste

19:07 24. 04. 2021. FoNet

BEOGRAD - Udruženje "Ulice za bicikliste" organizovalo je ponovo akciju "Kritična masa Beograd", kao i svake poslednje subote u mesecu, tokom koje su biciklisti prošli kroz centar grada i zatražili da vlasti otvore više biciklističkih staza - računajući i biciklističku konzolu na Brankovom mostu, kao i da u saobraćaju bude povedeno više računa o biciklistima.

Udruženje je pozvalo učesnike da, "iako su na otvorenom, a mnogi od nas već su i vakcinisani", nose epidemiološke maske.

Jedan od predloga udruženja je postavljanje konzola na Brankovom mostu.

"Naš predlog predviđa da se na postojeću konstrukciju obesi i konzolno ankeruje staza, koja bi se nalazila ispod pešačko biciklističkih staza na mostu, i tako delimično bila zaštićena od atmosferskih prilika. Na krajevima mosta sa obe strane nalazile bi se spiralne rampe, koje bi se kačile na postojeće biciklističke staze sa obe strane reke", sugeriše udruženje."Druga bitna veza je povezivanje konzolne staze, obešene o most, sa gornjom kotom terena. Tu nastaje problem jer stari piloni mosta podležu zaštiti kao kulturno dobro, te se mora izabrati rešenje koje neće narušiti estetiku stare kamene konstrukcije", konstatovano je i naglašeno da je neophodno raspisivanje arhitektonskog konkursa za najbolje rešenje.

Akcija "Kritična masa" je zajednička biciklistička vožnja koja se odvija u više od 300 gradova, radi skretanja pažnje na probleme sa kojima se biciklisti susreću u svakodnevnom saobraćaju. Osim u Beogradu, Novom Sadu i Šapcu, akcija se odvija još u Skoplju, Zenici i Zagrebu. 

Svuda je cilj promocija bicikla kao prevoznog sredstva, podizanje svesti o ravnopravnom učešću biciklista u saobraćaju, poboljšanje biciklističkih uslova i kulture.

Udruženje se zalaže za "neophodne promene u okviru održive mobilnosti, kako bismo pozvali što veći broj ljudi da automobile zamene biciklima i time doprineli da živimo u zdravijem i zelenijem gradu", navedeno je na vebsajtu uzb.rs. (kraj) dep

Share: