Trend veštačke umetnosti?

16:10 20. 12. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Slikar Nikola Božović ocenio je danas, komentarišući odluku žirija likovne kolonije u Koloradu da prvu nagradu dodeli slici koju je kreirala veštačka inteligencija (AI), da će "visoka umetnost zadržati elitistički status", a vremenom će proći pomama za delima nastalim primenom AI tehnologije.

Krajem avgusta objavljeno je da je na konkursu u Koloradu prva nagrada dodeljena Džejsonu Alenu, za rad nastao upotrebom sistema veštačke inteligencije "Midjourney", koji je osposobljen da na bazi zadatih performansi stvara digitalne slike. Žiri, uprkos raspravama o ugroženosti umetnosti, nije povukao odluku kada se saznalo na koji je način Alen stvorio nagrađeno delo.

Božović je za TV N1 rekao da je rad veštačke inteligencije prepoznatljiv po specifičnoj vrsti bajkovitosti i sklonosti ka kiču i da je kreator dela onaj koji daje zadatak kompjuteru, s obzirom na to da veštačka inteligencija vuče impresiju i znanje sa interneta.

Mikelandelo Buonaroti nije sam radio sve skulpture, već je angažovao majstore, pa ni veštačka inteligencija ne bi mogla da ga zameni prilikom gradnje Sikstinske kapele, naveo je Božović.

Kompjuterski programi mogu preuzeti polje magije ili mističnosti, kaže Božović, ali će visoka umetnost zadržati elitistički status, a vremenom će proći pomama za "veštačkim" umetničkim delima, jer ljudi imaju potrebu da stvaraju i poseduju nešto što drugi nemaju. (kraj) dep/dpv

Share: