Najveći sajam igračaka

11:53 31. 01. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Kocke za slaganje, plišane maze ili društvene igre - u Nirnbergu se od utorka na najvećem svetskom sajmu igračaka mogu videti svi noviteti i trendovi u toj branši.

Ove godine, fokus je na igrama i igračkama za odrasle, pošto ta platežno sposobna ciljna grupa, prema oceni stručnjaka za industriju igračaka, predstavlja veliki potencijal za taj sektor.

Igračke koje nisu samo za decu – za proizvođača drvenih kockica Kapla to je filozofija poslovanja.

"Odrasli se sa tim igraju sa decom ne samo da bi im ugodili", kaže dizajner kockica Tom van Brugen (Bruggen). "I oni sami uživaju u tome, a deca to osećaju."

Van Brugen je izmislio pljosnate drvene kockice kojima deca mogu da prave građevine poput Ajfelove kule, ali i životnje ili vozila.  

I stoni fudbal Tipp-Kick već 100 godina igra na kartu igračke za sve generacije, kaže direktor porodičnog preduzeća Matijas Mig (Mathias Mieg).

"Čovek može figurice bukvalno da uzme u ruku", zbog čega je igra pogodna i za malu decu, ali i za starije koje ne zanimaju kompjuterske igrice, kaže Mig.

Drugi proizvođaači ili tek otkrivaju tržište igračaka za odrasle, ili žele da ga razviju.

Tako firma Plejmobil (Playmobil), koja je do sada bila posvećena deci do 10 godina, sada želi figuricama poznatih i manga junacima, namenjenim za sakupljače, da se približi i mladima i odraslima.

Sajam je uz to fokusiran i na licence za filmove i serije ili kompjuterske igrice, kao i održive igračke.

Uz proizvode iz obnovljivih sirovina kao što su bambus ili pluta, tu su i igračke koje decu treba da poduče o ekologiji i održivom razvoju.

Do subote, na sajmu će svoje proizvode predstaviti gotovo 2.400 izlagača iz skoro 70 zemalja. (kraj) dep/mk

Share: