Žena je snaga Srbije

18:37 08. 03. 2024. BK

BEOGRAD - Nije slučajnost što su tolike važne reči kojima imenujemo same osnove života i postojanja, kao i naše temeljne vrednosti, gotovo po pravilu ženskoga roda, naglasio je Bogolju Karić, povodom 8.marta, Međunarodnog dana žena.

Zajedno sa suprugom Milankom i porodicom Karič, u čestitki objavljenoj na Fejsbuk stranici Bogoljub Karić je napisao:

"Reč Zemlja je ženskog roda. Rimljani su je nazivali Tera, a Grci Gea - imenima ženskog roda. Reč hrana je ženskog roda. Porodica je ženskog roda.

Ljubav, Sreća, Sloga, Budućnost - reči su ženskog roda. Domovina, Sloboda, Pravda, Jednakost, Demokratija, Solidarnost - imenice su ženskog roda. I Snaga je ženskog roda. I Srbija - koja je u svojoj istoriji često bivala na ivici biološkog nestanka - ženskog je roda. U ratnim vremenima, kada je Srbiji "ponestajalo" muškaraca, žena nije bila samo Majka, Sestra, Supruga, Vidar, Učitelj... već i Domaćin, Hranilac, Ratnik.

Srbi svoj opstanak duguju Ženi. Žena je snaga Srbije. Muškarci su najlepša umetnička dela stvorili inspirisani ženom: Atenu Partenos, Veneru Milosku, Bokondu... Istovremeno s ljubavlju, koja je ravna obožavanju, i kojom muškarci svih epoha obasipaju i besmrtno opevaju Ženu, njena uloga u svakodnevnom, a pogotovo javnom životu, tokom čitave istorije bila je i ostala ponižavajuća.

Licemerje "muškocentričnog" sveta više je nego očigledno, i to u svim sferama javnog života: sva istraživanja o ravnopravnosti polova govore da je zastupljenost žena u političkom životu sramotno niska, i da su žene za iste poslove znatno manje plaćene od muškaraca.

Evropa zahteva da broj žena u javnim poslovima bude daleko veći, kako bi se izjednačili sa standardima EU. Da imamo malo više političke korektnosti, učešće žena u državnim poslovima povećali bi bez bilo čijeg uslovljavanja. To bi ugrozilo mušku društvenu dominaciju i apsolutni monopol na najviše položaje moći, ali bi sigurno koristilo interesima društva u celini.

Ali i Evropa, za kojom toliko zaostajemo u priznavanju legitimnih ženskih prava, daleko je od polne ravnopravnosti. Polna diskriminacija spada u najdublje i najžilavije vidove brutalnog gaženja elementarnih ljudskih prava, primitivizma i licemerja. Vašu snagu i lepotu Srbija još uvek drži po strani, kao da su muškarci bogomdani da vode svet. Koliko ste puta izgubile radno mesto zato što ste bile ispitivane da li planirate decu i kada? Potcenjene i skrajnute samo zato što ste žene? Hoću Srbiju punu zaposlenih majki i punu dece!

Ja znam koliko ste dragocene. Vaša snaga je potrebna Srbiji, potrebna je svakoj državi i svakoj vlasti.

Drage moje, ja volim vašu snagu i treba mi vaša snaga, jer jedino sa vama vidimo budućnost cele planete, lepu, blagodarnu, pametnu i uspešnu.

Želimo da vam svaki dan bude 8. mart!" (kraj) dep

Share: