Muška pilula za kontracepciju

17:03 02. 02. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Kontracepcija pomoću "pilule za muškarca" u Nemačkoj ima široku podršku. Da i muškarci koriste sredstvo koje može da spreči trudoću, u potpunosti ili delimično odobrava 70 odsto ljudi.

U anketi instituta JuGav (YouGov) za dpa je 76 odsto žena i 63 odsto muškaraca reklo da muškarci treba da koriste pilulu.

Ipak, znatno je manje muškaraca koji su rekli da sebe mogu da zamisle da koriste sredstvo za kontracepciju. Pozitivan odgovor dalo je 37 odsto, a 27 odsto bi možda progutalo pilulu.

Više od petine, 21 odsto, ne želi da uzima "pilulu za muškarca".

Među ženama je pak 59 odsto kazalo da bi svakako ili donekle  odobrilo da partner uzima medikament, dok je 16 odsto potpuno ili u principu protiv. Četvrtina žena nije odgovorila.

Jasne su razlike među polovima u mišljenju ko je odgovoran za sprečavanje trudnoće. Dok skoro polovina muškaraca, 48 odsto, kaže da su partner i partnerka podjednako odgovorni, tek četvrtina žena misli isto.

Više od polovine žena, 52 odsto, reklo je da se odgovornost previše pripisuje njima. Potpunu odgovornost partnerkama pak pripisuje tek svaki peti muškarac.

U SAD je u toku kliničko ispitivanje "muške pilule". Lek "ICT-529" je inhibitor alfa receptora retinoične kiseline bez hormona koji blokira poseban receptor za vitamin A u testisima, sprečavajući proizvodnju sperme.

Kontraceptiv je pokazao 99 odsto efikasnosti u testovima na mužjacima miševa u okviru pretkliničkih studija.

Nije bilo neželjenih efekata i miševi su mogli da se ponovo razmnožavaju četiri do šest nedelja nakon prestanka davanja pilule. (kraj) dep/mk

Share: