Agencijski servisi
U svetu gde je sve obmana - pričati istinu je revolucionarni čin.
Džordž Orvel
KONTAKTIRAJTE NAS
Fonet - 2004 - 2024 - All rights reserved
Lifestyle
Ukusi Njujorka u Beogradu
16:33 29. 06. 2024. FoNet | Ivana Šanjević
BEOGRAD - Posetioci beogradskog restorana Gig ovog vikenda imaju priliku da osete deo njujorške gastronomije, jer hranu priprema šef Džek Log iz čuvenog restorana The Lambs Club u Njujorku.
Log je, u izjavi FoNetu, preneo svoj utisak da je mnogo kuvara u Srbiji zainteresovano za eksperimentisanje sa različitim kuhinjama, skandinavskom, italijanskom, francuskom ili španskim gastronomskim tehnikama.
Lično sam putovao u mnoge zemlje, živeo sam u nekoliko zemalja, ali iz perspektive gostiju, mnogi od njih žele stvari koje im odgovaraju na veoma visokom nivou i da to bude dosledno, posebno usluga, rekao je Log.
Usluga u Americi, konkretno u Njujorku, veoma je važna. Ljudi dolaze u restorane zbog usluge, koliko zbog kuhinje i hrane. Dakle, kao šef, želim da se fokusiramo i na uslugu, pazeći da sve bude povezano, istakao je on i objasnio da su to najveće razlike između Beograda i Njujorka.
Log objašnjava da mu je bilo važno da u Beogradu predstave njujoršku kuhinju, ali su koristili i srpske sastojke, poput kupusa iz Futoga ili veoma kvalitetnog kukuruza.
U isto vreme, doneli smo i neke sastojke iz Njujorka. Morali smo da pokažemo i to, kao i sastojke koje možemo lako da nabavimo iz Njujorka. Doneli smo i australijske crne tartufe. Znamo da su tartufi ovde neverovatni, ali zimi u Australiji tartufi su tako orašasti, ukusni i slatki, opisao je Log.
U našoj kuhinji je mnogo ukusa, a različite tehnike pripremanja hrane su ono što se dešava iza kulisa. Ono što vidite na tanjiru bude elegantno, lepo i ukusno, rekao je Log i poručio da će se definitivno vratiti u Srbiju i Beograd.
Pošto ste radili u restoranima sa jednom, dve i tri Mišelin zvezdice širom sveta u proteklih 20 godina, nikada se ne umorite od upoznavanja sjajnih novih šefova i somelijera, dodao je Log.
Generalni menadžer i somelijer restorana Gig Vuk Štefanović ističe da je za taj restoran velika stvar i prilika da sarađuje sa najboljim šefovima i da gostima u Srbiji pruži najbolje u svakom trenutku.
Sve više naših gostiju putuje, ali nemaju često priliku i da probaju vrhunska jela. To smo spojili, pozvali smo njih da naprave nešto, rekao je Štefanović.
On je uveren da će i po odlasku ekipe iz Njujorka, restoran i konobari nastaviti stil rada njujorške škole pristupa ugostiteljstvu.
Generalni menadžer njujorškog restorana The Lambs club, David Jović rekao je da se sa Štefanovićem poznaje od 2010. godine i da su "zajedno odrasli" u toj industriji.
Mnogo se kolega iz Njujorka vratilo u Srbiju da napravi nešto važno u ovoj industriji i probali smo da organizujemo dolazak vrhunskih šefova kuhinje, kako bi i za njih bilo važno i dobro da vide koliko je scena u Beogradu i Srbiji napredovala u proteklih deset godina, rekao je Jović.
Kako je naglasio, gostima u restoranu Gig predstavljena je hrana koja se u ovom trenutku služi na Menhetnu, uključujući i ostrige koje nema niko u Beogradu.
Uspeli smo da dovedemo tim dva Mišelinova šefa, somelijera koji je radio u restoranu sa dve Mišelinove zvezdice i nismo odustali od ideje da se služi hrana koja se sada služi u restoranima u Njujorku, naglasio je Jović. (kraj) zvs/ivt
Tagovi: