Zajedno ka nuli

15:51 24. 06. 2021. FoNet

ČELAREVO - Kompanija Carlsberg Srbija objavila je danas Lokalni izveštaj o održivosti za 2020. godinu u kojem su obuhvaćeni rezultati strategije "Zajedno ka nuli", čiji su ciljevi "nula ugljeničkog otiska, nula rasipanja vode, nula neodgovorne konzumacije, kao i nula povreda na radu".

Generalni direktor Carlsberg Srbija Vladimir Vama ocenjuje da je, u okviru globalnih napora za očuvanje životne sredine, postignuto "zaista puno", ali najavljuje da će kompanija nastaviti dalje ka ostvarenju ambicija održivosti.

Kako se objašnjava u saopštenju, "nula ugljeničnog otiska podrazumeva smanjenje ugljeničnog otiska u svim Carlsbergovim kompanijama u svetu u celom lancu vrednosti, od sirovina, do potrošača, ali i umanjenje emisije ugljenika u samim pivarama".

U periodu od 2015. do 2019. godine, Carlsberg je u Srbiji "smanjio svoj ugljenični otisak u lancu vrednosti za 12 odsto, dok su ugljenične emisije u proizvodnji smanjene za čak 23 odsto po hektolitru proizvedenog piva"."Samo tokom 2020. godine u stanici za prečišćavanje ugljenika u Čelarevu prečišćeno je 3,985.6 tona CO2", ističe se u saopštenju i dodaje da je "od 2015. efikasnost upotrebe vode u Carlsberg Srbiji poboljšana za 15 odsto".

Pomoću postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čak 99 odsto ulaznih materija pročisti se da bi se očuvali vodeni tokovi.

Radi ostvarivanja "nula neodgovorne konzumacije", kompanija je na ambalaži svojih proizvoda istakla simbole za odgovornu konzumaciju, dok su u 2020. "čak dva pivska proizvoda sa 0 odsto alkohola bili deo širokog potrfolija kompanije, kojima se ove godine pridružio i treći". 

U nameri da ostvari "nula povreda na radu, Carlsberg Srbija je organizovala je veliki broj obuka i kurseva za svoje zaposlene, a u odnosu na 2019. godinu, prošle godine stopa povreda na radu smanjena je za 36 odsto".

"Tokom prošle godine, 100 odsto zaposlenih koji upravljaju vozilima prošlo je obuke za bezbednu vožnju", precizira se u saopštenju .

Kako se navodi na kraju saopštenja, kompanija organizuje i "različite obuke za zaposlene da bi im obavljanje radnih aktivnosti bilo u potpunosti bezbedno". (kraj) def/dpv

Share: