Radionice na Paliću

10:48 14. 07. 2021. FoNet

PALIĆ - U pratećem programu  28. Festivala evropskog filma Palić, koji se održava od 17. do 23. jula, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, biće održane radionice za blogere, vlogere, influensere, filmske kritičare i dokumentariste, promocije knjiga i izložbe o filmu, okrugli sto posvećen slovenačkoj kinematografiji, koncerti, radionica kreiranja grafita i ekološka panel diskusija.

Festival evropskog filma prati i savremene trendove u medijskom praćenju festivala, istovremeno se obraćajući novoj i mladoj publici, koja se tek upoznaje sa širinom i bogatstvom evropskog autorskog filma.

Radionicu filmske kritike, koja će okupiti devet mladih kritičara iz šest zemalja, vodiće Nil Jang, selektor programa “Paralele i sudari” i “Mladi duh Evrope” na festivalu.

Edukativni program “Kako se gleda film – mala škola bontona je radionica namenjena deci osnovnoškolskog uzrasta od 10 do 15 godina I posvećena edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti.

DOKSrbija radionica dokumentanog filma na Palićkom filmskom festivalu deo je projekta godišnjeg programa radionica koje organizuje udruženje. Sarađujući sa filmskim festivalima u celoj Srbiji, cilj je da se podstakne i podrži decentralizacija nacionalne dokumentarističke scene. 

Na festivalu će biti promovisana knjiga “Neda Arnerić: Od sna do jave, i natrag” , koja će približiti čitaocima detalje iz života slavne glumice. Autorka knjige i novinarka Tatjana Nježić svojom najnovijom knjigom uspela je da prikaže ne samo glumački portret Nede Arnerić već i da oslika njen put od sna do jave, i natrag.

Biće predstavljena i knjiga Aleksandra Đuričića “Glogi” o doajenu našeg glumišta Nebojši Glogovcu, u kojoj će čitaoci mogu da pronađu svedočenja njegovih najbližih prijatelja, ali i ranije neobjavljivane pesme ovog glumca.

Izložba „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970.”, biće posvećena filmskim plakatima iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije. Za izložbu je odabrano 50 plakata filmova koji su nastali 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su „Skupljači perja”, „Kad budem mrtav i beo”, „Rani radovi”, „Marš na Drinu”, „Kapetan Leši” i mnogi drugi.

Na okruglom stolu “Dometi aktuelne slovenačke kinematografije” fokus će biti na umetničkim dometima, kulturnoj politici i produkcionim aspektima kinematografije Slovenije danas, sa posebnim osvrtom na filmove i autore/ke u programu “Slovenija u fokusu” na Festivalu evropskog filma Palić. 

Publika će tokom festivala moći da prati i koncertni program, u kojem će nastupiti sastavi Gordanov bluz ghetto, Perpetuum Mobile, E-Play, Nafta i drugi.

U projektu Panona Net, u saradnji sa Gradom Vukovarom, Otvoreni univerzitet Subotica organizovaće dve radionice kreiranja grafita na platnu. 

Jedan od pratećih programa biće i panel diskusija „Koncept upravljanja otpadom u Subotičkom regionu i Zelena agenda EU za Zapadni Balkan“, u skladu sa orijentacijom Festivala evropskog filma Palić da tematizuje pitanja od značaja za životnu sredinu, i naročito Palićko jezero.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće srpsku i regionalnu premijeru na Paliću. (kraj) dep

Share: