Knežev arsenal

14:06 25. 10. 2021. FoNet

BEOGRAD - Pomoćnik gradonačelnika Kragujevca za međunarodnu saradnju Boris Kovačević posetio je Finsku sa ciljem sagledavanja iskustava u procesu urbane obnove starih industrijskih objekata, što Kragujevac tek očekuje, a u Finskoj je uspešno realizovan, kao i otvaranje novih mogućnosti za saradnju.

Tokom međunarodne posete, razmenjena su iskustva i predstavljeni interesi i planovi grada Kragujevca, pre svega, u oblasti obnove i regeneracije Vojno-tehničkog zavoda „Knežev arsenal“, a model revitalizacije starih industrijskih kompleksa u finskim gradovima može biti dobar primer za to.  

“Prilikom realizacije vrlo kompleksnog projekta obnove „Kneževog arsenala” od izuzetnog značaja su iskustva razvijenih država i gradova, koji su već okončali proces revitalizacije starih industrijskih kompleksa. Obišli smo grad Tampere, koji ima puno sličnosti sa našim Kragujevcem i sagledali njihova iskustva u procesu obnove industrijskog nasleđa. Finski gradovi Helsinki i Tampere mogu da posluže kao odličan primer za stavljanje u funkciju  „Kneževog arsenala” i o tome smo razgovarali  sa stručnjacima koji su radili na realizaciji ovih projekata”, naglasio je Boris Kovačević. 

Tampere, treći grad po veličini u Finskoj i Kragujevac imaju dosta toga zajedničkog. Osim što je univerzitetski centar i broji oko 220.000 stanovnika, Tampere je poznat i kao mesto gde je stvarana industrija.

Domaćin Borisu Kovačeviću bio je Bratislav Tošković, čuveni arhitekta, koji već 30 godina radi u Finskoj, i autor je velikog broja objekata, među njima i već pomenuti Valmet, a želja mu je da ta iskustva iz Finske prenese i implementira u Srbiji.

„Razmatrali smo mogućnosti kako da Kragujevac privuče finske investicije i implementira evropske standarde, kada su u pitanju revitalizacija industrijskog nasleđa i primena inovacija u funkcionisanju pametnog grada i rešavanju ekoloških problema”, istakao je Bratislav Tošković.

Podršku za ideju revitalizacije “Kneževog arsenala” dao je ambasador Srbije u Finskoj Saša Obradović. (kraj) dep

Share: