Za budućnost planete

12:30 27. 10. 2021. FoNet

BEOGRAD - Biciklistička vožnja 120. Kritična masa, posvećena budućnosti planete, biće održana u subotu, 30. oktobra u 14 i 30 na Trgu Nikole Pašića.

Biciklisti će se okupiti sa predstavnicima pokreta Extincion rebellion, a povodom samita COP26. 

Ruta se proteže pored ambasada, uključujući Kinu, Rusiju, Ameriku i Veliku Britaniju koja će biti zemlja domaćin COP26. Predstavnicima ovih zemalja aktivisti upućuju jasnu poruku: Manje priče, više rada!

Osim beogradskih biciklista, i aktivisti i aktivistkinje širom sveta se okupljaju tokom oktobra da svojim vladama prenesu slično upozorenje:

Tim povodom, 31. oktobra donosioci odluka i pripadnici Ujedinjenih Nacija širom sveta se sastaju u Glazgovu, Škotska, da razgovaraju o daljim postupcima koji se tiču klimatske krize, na samitu COP26.

COP26 se promoviše kao rešenje krize, ali čini se da će biti samo još jedno okupljanje donosioca odluka koji će posle dve nedelje pričanja, odložiti konkretna rešenja za neku budućnost — koje neće biti ako ovako nastavimo. Vreme je da se više ulaže u zelenija rešenja: održivi saobraćaj, zelenu infrastrukturu i obnovljive resurse, a da prestanemo sa ulaganjem u naftnu industriju, toplane i elektrane na ugalj, jednokratnu plastiku i druge zagađivače. (kraj) dep

Share: